Bajden pozvao na solidarnost sa Ukrajinom na komemoraciji godišnjice Dana D

G.S.
Bajden pozvao na solidarnost sa Ukrajinom na komemoraciji godišnjice Dana D

BOJE - Predsjednik SAD Džo Bajden obilježio je danas 80. godišnjicu iskrcavanja saveznika u Normandiji, Dan D, naglasivši da neće odustati od odbrane Ukrajine i dozvoliti Rusiji da prijeti još većem delu Evrope.

„Predati se siledžijama, pokloniti se diktatorima je jednostavno nezamislivo“, rekao je Bajden na ceremoniji na američkom groblju u Normandiji. „Kada bi to uradili to bi značilo zaboravljanje onog što se desilo na ovim svetim plažama“.

Iskrcavanje u Normandiji bila je najveća pomorska invazija u istoriji ratovanja i za to je Bajden rekao da je to snažna ilustracija kako pravi savezi čine jačim.

„Dan D je snažna ilusrtracija toga kako nas savezi, pravi savezi čine jačim. Molim se da mi Amerikanci nikad nećemo zaboraviti tu lekciju“, rekao je Bajden.

Bajdenova izjava je podsjećanje na preuzete američke obaveze širom svijeta koje su dovedene u pitanju ove godine na predsjedničkim izborima u novembru. Bivši predsjednik Donald Tramp Bajdenov najvjerovatniji protivnik rekao je da neće braniti evropske saveznike koji ne izdvajaju dovoljno sredstava za svoju vojnu potrošnju.

U osvrtu na američke vojnike koji su se iskrcali na plaže Normandije 6. juna 1944. godine Bajden je pozvao sadašnje Amerikance „da budu dostojni njihove žrtve“.

„Moramo se sjetiti činjenice da su oni bili heroji ovde i da nas taj dan ne oslobađa onog što treba da uradimo danas. Demokratija nikad nije garantovana. Svaka generacija je mora čuvati, braniti i boriti se za nju. To je test svih vremena“, rekao je Bajden, prenosi Nedeljnik.

Pre Bajdena francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je američkim veteranima da su došli tu zato što je slobodnom svijetu bio potreban svako od njih i da su oni „odgovorili na poziv“.

Makron je uručio Legiju časti nekolicini veterana.

Pre toga su se Bajden i prva dama Džil Bajden sastali sa više od dvadeset američkih veterana blizu plaže Omaha, gdje su se odvijale najžešće borbe na Dan D. Oni koji su mogli da stoje su uz pomoć ustali iz kolica da poziraju za slike. Većina se rukovala sa Bajdenom ili salutirala, a jedan ga je zagrlio.

„Nemojte da ostarite“ našalio se 100-ogodišnji veteran Robert Gibson kada se rukovao sa 81-ogodišnjim predsjednikom Bajdenom, koji je bio beba na Dan D.

Ova godišnjica invazije posebno je ozbiljna zato što će biti jedna od posljednjih kojima će prisustvovati još živi veterani. Najmlađi preživjeli iz tog vremena su u kasnim 90-im. Bajden se sreo sa jednim veteranom koji ima 104. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana