Bajden pozvao na jedinstvo i smirivanje strasti poslije atentata na Trampa

Tanjug
Bajden pozvao na jedinstvo i smirivanje strasti poslije atentata na Trampa

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden obratio se sinoć naciji iz Ovalne kancelarije Bijele kuće i pozvao Amerikance da smanje političke tenzije i ne zaborave da su jedni drugima susjedi, poslije atentata u kojem je ranjen republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp.

-Napad na Trampa nas je sve pozvao da se zaustavimo i ustuknemo - rekao je Bajden i istakao da se ne smije dozvoliti da ta vrsta nasilja postane normalna.

-Politička retorika u zemlji je postala veoma užarena i vrijeme je da se ohladi. Svi imamo dužnost da to učinimo - rekao je Bajden u obraćanju koje je trajalo manje od sedam minuta, prenosi Glas Amerike.

Bajden je u govoru koji su prenosile sve velike TV mreže naglasio da se u Americi nesuglasice rješavaju "na glasačim mjestima, a ne mecima".

On je pozvao građane SAD da ne donose ishitrene zaključke dok se vodi istraga o pucnjavi na Trampovom mitingu u Pensilvaniji, jednoj od država koje odlučuju ishod predsjedničkih izbora.

-U Americi nema mjesta ovoj vrsti nasilja, ili bilo kakvom nasilju. Pokušaj ubistva je suprotan svemu što mi predstavljamo, kao zemlja. Mi nismo takva zemlja, to nije američki način i ne smijemo da dozvolimo da se to dešava - naglasio je Bajden.

Naveo je nekoliko primjera političkog nasilja posljednjih godina, uključujući napad Trampovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021 i napad čekićem na Pola Pelosija, supruga bivše predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, 2022. godine.

-Nasilje nikada nije odgovor- rekao je Bajden.

To je treći put da se Bajden obratio iz Ovalne kancelarije kako bi komentarisao pitanja od velikog značaja za Amerikance, od kada je stupio na položaj 2021. godine.

Bajden se ranije u nedjelju takođe obratio građanima iz Bele kuće, u prisustvu potpredsjednice Kamale Haris i sekretara za pravosuđe Merika Garlanda.

Predsjednik SAD je rekao da je naredio da se sprovede temeljna istraga o događaju na Trampovom mitingu u Pensilvaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana