Bajden potpisao Memorandum o nacionalnoj bezbjednosti

Srna
Foto: Arhiva

VAŠINGTON- Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je Memorandum o nacionalnoj bezbjednosti sa ciljem borbe protiv oružja za masovno uništenje i poboljšanja sigurnosti nuklearnih i radioaktivnih materijala.

"Predsjednik Bajden je danas potpisao Memorandum o nacionalnoj bezbjednosti /NSM/ 19 za borbu protiv terorizma uz upotremu oružja za masovno uništenje i unapređenje bezjednosti nuklearnog i radioaktivnog materijala širom svijeta", navodi se u relevantnom saopštenju.

Strategija integriše američke politike radi borbe protiv upotrebe hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog oružja "od strane nedržavnih aktera", postavlja jedinstvene prioritete za odjeljenja i agencije u federalnoj vladi i potvrđuje privrženost Bijele kuće radu sa partnerima iz državnog, lokalnog, plemenskog, međunarodnog i privatnog sektora na sprečavanju, ublažavanju i odgovaranju na prijetenje terorizma upotrebom oružja za masovno uništenje.

Dokumentom se uspostavlja i prva sveobuhvatna politika osuguravanja radioaktivnih materijala, kao i nova uputstva za upravljanje i bezbjednost nuklearnog materijala, čiji je cilj tranzicija sa radioaktivnih izvora visoke aktivnosti na alternativne tehnologije kada je to izvodljivo.

Memorandum se osvrće i na novonastalu prirodu prijetnji i uvođenje tehnologija koje bi se mogle koristiti za razvoj, nabavku ili upotrebu oružja za masovno uništenje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana