Bajden otkazao dolazak na samit na Papui Novoj Gvineji, umjesto njega Blinken

Tanjug
Bajden otkazao dolazak na samit na Papui Novoj Gvineji, umjesto njega Blinken

PORT MORSBI- Predsjednik SAD Džozef Bajden pozvao je danas telefonom kolegu iz Papue Nove Gvineje (PNG) Džejmsa Marapea, nakon što je otkazao dolazak na istorijski sastanak u toj ostrvskoj državi na Pacifiku, kako bi mu rekao da će američki državni sekretar Entoni Blinken otputovati umjesto njega, navela su dvojica lidera.

Lideri pacifičkih ostrva sastaće se sa indijskim premijerom Narendrom Modijem i američkom delegacijom na visokom nivou u Papui Novoj Gvineji u ponedjeljak, prenio je Rojters.   

Bajden je odlučio da ne otputuje u Papuu Novu Gvineju zbog pregovora o gornjoj granici duga u Vašingtonu, što je potez koji neki vide kao udar na američku diplomatiju u regionu, navela je agencija.

On je trebalo da se sastane sa 18 lidera iz glavnog bloka regiona - Foruma pacifičkih ostrva i potpiše pakt o odbrambenoj saradnji sa PNG u ponedeljak.

Marape je na konferenciji za novinare rekao da ga je Bajden pozvao na samit američkih i pacifičkih ostrva u Vašingtonu u septembru.

"Privilegovan sam u ime naroda da me je (Bajden) direktno nazvao na moj mobilni telefon ... on je preneo svoje najiskrenije izvinjenje što ne može da stigne u našu zemlju", rekao je Marape.

Bajden je rekao da će Blinken otputovati u PNG umjesto njega, dodao je Marape.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana