Bajden odobrio Ukrajini da američkim oružjem udari na Rusiju kod Harkova

RTS
Bajden odobrio Ukrajini da američkim oružjem udari na Rusiju kod Harkova

Rat u Ukrajini ušao je u 828. dan. Predsjednik Džozef Bajden dozvolio je Kijevu da američko oružje koristi za napad na Rusiju, ali samo u blizini regiona Harkova, citiraju američki mediji zvaničnike.

Moskva će isporuku američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini shvatiti kao namjerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi, da je taj vojni blok spreman na sve, poručio je šef diplomatije Sergej Lavrov.

Američki predsjednik Džozef Bajden dao je Ukrajini dozvolu da koristi oružje koje su isporučile Sjedinjene Američke Države za napad na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini regiona Harkova, prenose američki mediji zvaničnike, javlja Bi-Bi-Si.

"Predsjednik je nedavno naložio svom timu da osigura da Ukrajina može da upotrebi američko oružje za suzbijanje vatre u Harkovu kako bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje napadaju ili se spremaju da napadnu“, citira sajt Politiko jednog neimenovanog američkog zvaničnika.

I Danska je dozvolila Kijevu da Rusiju gađa lovcima F-16, koje će joj ta zemlja isporučiti.

Ipak, Italija nikada neće slati vojnike u Ukrajinu, a oružje koje je isporučila Kijevu ne bi trebalo da se koristi na teritoriji Rusije, ističe italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Novu pomoć u naoružanju Kijevu, vrijednu pola milijarde evra, najavljuje njemački ministar odbrane Boris Pistorijus koji je bio u nenajavljenoj posjeti Odesi.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto upozorava da je dozvola za udar suluda ideja.

"Mislim da je ovo suluda ideja jer će, kao što smo videli do sada, Rusija odgovoriti. Rusiji ne nedostaje municije i opreme, oni će se više puta odazvati“, naglasio je Sijarto.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručuje da će Moskva isporuku američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini shvatiti kao namjerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi, da je taj vojni blok spreman na sve.

Rusija je, podsetio je, više puta upozoravala da će avione poslate Ukrajini smatrati nuklearnom pretnjom zbog njihove sposobnosti da nose atomsko oružje.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski upozorava da Rusija gomila svoje snage blizu sjevernog dela oblasti Harkov, ali smatra da nema još uvijek dovoljan broj  da bi izvela veliki napad u toj oblasti.

Predsjednik Vladimir Putin poručuje da će se i Donjecka i Luganska Narodna Republika kao i Hersonska i Zaporoška oblast razvijati u sastavu Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana