Bajden odlikovao Stoltenberga Predsjedničkom medaljom slobode

Tanjug
Bajden odlikovao Stoltenberga Predsjedničkom medaljom slobode

VAŠINGTON  - Predsjednik SAD Džozef Bajden uručio je na svečanosti povodom obilježavanja 75. godišnjice NATO-a generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu Predsjedničku medalju slobode, najviše civilno odlikovanje SAD.

-NATO je danas snažniji, energičniji i pametniji od svojih početaka - rekao je Bajden na svečanosti.

Bajden je istakao da je Stoltenberg dokazao da se ruski predsjednik Vladimir Putin preračunao kada je 2022. napao Ukrajinu, misleći da će tako ''slomiti Evropu''.

Bajden je izjavio da će SAD, Nemačka, Holandija, Rumunija i Italija obezbediti Ukrajini ''desetine dodatnih taktičkih sistema protivvazdušne odbrane" u roku od nekoliko mjeseci.

-Putin ne želi ništa manje od potpunog potčinjavanja Ukrajine, da se prekine ukrajinska demokratija, da se uništi ukrajinska kultura i da se Ukrajina zbriše sa mape. I znajte da se Putin neće zaustaviti u  - rekao je Bajden i ocijenio da ''Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina''.

Istakao je da je NATO danas moćniji nego ikada, kada su 32 zemlje članice Alijanse.

Dodao je da je ''karakter NATO-a u osnovi demokratski'' i da će tako i ostati.

-Ogromna, dvostranačka većina Amerikanaca shvata da nas NATO sve čini bezbjednijim. Američki narod razume šta bi se desilo da nema NATO-a - rekao je Bajden.

Samit NATO-a povodom 75. godišnjice Alijanse trajaće do 11. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana