Bajden: NATO možda najpostojaniji vojni savez u istoriji, jači nego ikad

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

VARŠAVA-Američki predsjednik Džozef Bajden je tokom današnjeg sastanka s poljskim kolegom Andžejem Dudom, opisao NATO kao "možda najpostojaniji savez u istoriji" i rekao je da je alijansa jača nego ikad uprkos nadanjima ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se raspasti zbog rata u Ukrajini, prenosi AP.

Bajden je takođe potvrdio posvećenost SAD evropskoj bezbjednosti.

"Moramo da imamo bezbjednost u Evropi. To je tako osnovno, tako jednostavno,a tako posljedično", saopštio je Bajden u predsjedničkoj palati u Varšavi.

On je dodao da podrška SAD Ukrajini ostaje snažna.

"Kao što sam rekao predsjedniku Zelenskom kada smo juče razgovarali u Kijevu, vjerovatno mogu da kažem da naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva", rekao je Bajden.

On je komentarisao pomoć Poljske Ukrajini i nazvao je „zaista izvanrednom“ i zahvalio je Poljskoj što je primila preko milion Ukrajinaca.

Predsjednik Poljske  je kazao da je Bajdenova posjeta važan znak posvećenosti SAD održanju bezbjednosti u Evropi.

Bajden je u ponedjeljak stigao u Varšavu nakon nenajavljene posjete Kijevu,a Duda je pohvalio putovanje američkog predsjednika kao „spektakularno“, rekavši da je ono „podiglo moral ukrajinskih branilaca“.

Američki predsjednik danas razgovara sa poljskim kolegom o jačanju istočnog krila NATO, koje se suočava sa nastavkom sukoba u Ukrajini, saopštila je Bijela kuća.

Tokom popodneva se očekuje Bajdenovo obraćanje  ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, a sutra je planirano da se sastane sa Dudom i drugim liderima bukureštanske devetorke, grupe najistočnijih članica NATO vojnog saveza.

Bajden će govoriti u istom danu kada je Putin govorio u Federalnoj skupštini o stanju države i poručio da je „nemoguće poraziti Rusiju na bojnom polju“, dok je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao da Bajdenovo obraćanje neće imati „direktne veze” sa Putinovim obraćanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana