Bajden: Nastavićemo da pomažemo Ukrajini koliko god budemo mogli

Tanjug
Bajden: Nastavićemo da pomažemo Ukrajini koliko god budemo mogli

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 657. dana. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se danas sa američkim kongresmenima na Kapitol hilu kako bi, u posljednjem trenutku, apelovao da se nastavi slanje vojne pomoći u borbi protiv Rusije. Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su taktičku balističku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti.

Bajden: Nastavićemo da pomažemo Ukrajini koliko god budemo mogli

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da predsjednik Rusije Vladimir Putin računa na to da SAD neće moći da pruže podršku Ukrajini, dodavši da će Vašington pomagati Kijevu koliko god bude mogao.

- Putin računa na to da Sjedinjene Države neće uspjeti da odgovore na potrebe Ukrajine. Moramo, moramo, moramo da dokažemo da nije u pravu - rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za medije sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Bijeloj kući, prenosi Njujork tajms.

On je naveo da će Rusija biti ohrabrena blokadom u Kongresu kada je riječ o pomoći Kijevu, dodavši da će "istorija oštro suditi onima koji su okrenuli leđa slobodi".

-Zapanjujuće je da smo došli do te tačke. Ako vas slave ruski propagandisti, možda je vrijeme da ponovo razmislite šta  radite - poručio je predsjednik SAD republikancima koji se protive nastavku slanja pomoći Ukrajini.

-Bez dodatnog finansiranja brzo ćemo doći do kraja naših sposobnosti da pomažemo Ukrajini da odgovori na hitne operativne zahtjeve koje ima - rekao je Bajden.

On je naveo da pobjeda znači da je "Ukrajina suverena i nezavisna država", poručivši da nema dileme da je NATO dio ukrajinske budućnosti.

Zelenski iz Vašingtona uputio poruku o jedinstvu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je danas poruku o jedinstvu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom.

Ukrajinski predsjednik je rekao da mu je drago što je dobio poziv da dođe u Vašington, kako bi prenio Bajdenu šta je njegova zemlja postigla u borbi protiv Rusije, prenosi CNN.

- Već smo napravili značajan napredak. Pokazali smo da je naše partnerstvo jače od bilo kakvog ruskog neprijateljstva - rekao je Zelenski i dodao da je „Ukrajina oslobodila 50 odsto teritorija koje je Rusija okupirala“.

On je istakao da ukrajinski vojnici brane slobodu skoro dvije godine i zahvaljujući uspjehu Ukrajine, drugi evropski narodi su bezbjedni od ruske agresije.

-Čvrsto stojimo, šta god Putin pokušao. On nije pobijedio - rekao je Zelenski.

Zelenski u Kongresu SAD zatražio nastavak američke pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se danas sa američkim kongresmenima na Kapitol hilu kako bi, u posljednjem trenutku, apelovao da se nastavi slanje vojne pomoći u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptičan prijem kod pojedinih republikanaca.

Kada je Zelenski u pratnji senatskih lidera, demokrate Čaka Šumera i republikanca Miča Mekonela stigao na Kapitol hil na sastanak iza zatvorenih vrata sa američkim senatorima, pozdravljen je tek blagim aplauzom, navodi Glas Amerike.

-Predsjednik Zelenski nam je stavio na znanje da mu je potrebna pomoć i da ukoliko je dobije može i da pobijedi u ovom ratu -  rekao je Šumer novinarima poslije sastanka.

Međutim, neki republikanci su skeptični da bi dodatna pomoć mogla da pomogne Ukrajini da porazi Rusiju s obzirom da ukrajinska ljetnja kontraofanziva nije donijela očekivane rezultate.

-Znam da svi žele da Ukrajina pobijedi, ali ne vidim da će se to uskoro i dogoditi - rekao je republikanski senator Ron Džonson. Drugog dana posjete Vašingtonu, posle razgovora sa senatorima Zelenski treba da se privatno sastane i sa predsjedavajućim Predstavničkog doma, Majkom Džonsonom, a zatim će se u Bijeloj kući sastati i sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom i održati sa njim zajedničku konferenciju za novinare.

Bijela kuća je 4. decembra izvijestila Kongres da od januara 2024. godine vlada više neće moći da finansira nove isporuke oružja Ukrajini.

Od izbijanja sukoba u februaru 2022. godine Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu, međutim nisu izdvojena nova sredstva od kada su u januaru ove godine republikanci preuzeli Predstavnički dom od demokrata.

Neki republikanci, posebno oni tijesno povezani sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom, protive se novoj pomoći Ukrajini i postavljaju pitanja o ciljevima rata i načinu na koji se troši američki novac.

Zelenski je pozvao članove Kongresa da brzo riješe svoje sporove i obezbede pomoć Ukrajini.

-Ako nekoga inspirišu nerazjašnjena pitanja na Kapitol hilu, to su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova bolesna klika - rekao je Zelenski u ponedjeljak obraćajući se vojnim zvaničnicima u Vašingtonu.

-Nedavno objelodanjeni američki obaveštajni podaci pokazuju da Rusija po svemu sudeći vjeruje da će vojni zastoj tokom zime iscrpjeti zapadnu podršku Ukrajini i dati Rusiji prednost - saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Adrijen Votson.

SAD: Od početka rata ''poginulo ili povređeno'' 315.000 ruskih vojnika

U izvještaju američkih obavještajnih službi sa kojih je skinuta oznaka tajnosti procjenjuje se da je u ratu u Ukrajini poginulo ili povrijeđeno ukupno 315.000 vojnika, odnosno skoro 80 odsto vojnika kojima je Moskva raspolagala na dan početka sukoba u februaru 2022.

U istom izvještaju ocjenjuje se da su gubici Moskve u ljudstvu i oklopnim vozilima tokom rata ''unazadili vojnu modernizaciju Rusije za 18 godina'', preneo je Rojters.

 

Ruska PVO oborila ukrajinsku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su taktičku balističku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti, koju je Ukrajina lansirala, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je na Telegramu saopštilo da se napad dogodio jutros oko pet sati, prenosi TAS.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov, koja se graniči sa Ukrajinom na jugozapadu Rusije, rekao je da prema preliminarnim informacijama nema žrtava i štete.

Raketa Točka-U, koja nosi izvještajno ime NATO-a Skarab B, sovjetska je taktička balistička raketa kratkog dometa.

Kijev: Oboreno devet od 15 dronova koje je Rusija noćas lansirala na Ukrajinu

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su devet od 15 dronova koje je Rusija lansirala tokom noći na ukrajinsku teritoriju i dvije krstareće rakete, saopštila je jutros ukrajinska vojska.

Ukrajinska vojska je navela da su bespilotne letjelice iranske proizvodnje Šahed koje je lansirala Rusija, uništene u nekoliko regiona Ukrajine, prenosi Rojters.

Dve krstareće rakete oborene su iznad regiona Zaporožja i Dnjepropetrovska u Ukrajini. 

Vazduhoplovne snage Ukraine nisu precizirale šta se desilo sa dronovima koji nisu oboreni i da li je u napadu bilo štete ili žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana