Bajden napustio Kijev, Moskva dala garancije za posjetu

Tanjug
Bajden napustio Kijev, Moskva dala garancije za posjetu

KIJEV - Iznenadna posjeta američkog predsjednika Ukrajini je završena.

Predsjednik SAD Džo Bajden napustio je Kijev nakon iznenadne posjete glavnom gradu Ukrajine i obećanja za povećanu isporuka oružja, potvrdili su iz Bijele kuće.

On je završio posjetu uoči prve godišnjice ruske invazije na prozapadnu zemlju, kojom je između ostalog poslao poruku da podržavaju Ukrajinu i najavio je novi paket vojne pomoći vrijedan 500 miliona dolara, ali i nove sankcije Rusiji.

"Dok se svijet priprema za obilježavanje prve godišnjice ruske brutalne invazije na Ukrajinu, ja sam danas u Kijevu kako bih se sastao s predsjednikom Zelenskim i potvrdio nedvosmislenu predanost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Svijet je uz vas" poručio je Bajden.

Medvedev: Moskva je dala bezbednosne garancije Bajdenu pre njegove posete

Moskva je dala bezbjednosne garancije prije njegove posjete, naveo je predsjednik ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev, ali nije precizirao ko je sa ruske strane dao te garancije.

''Bajden je, nakon što je dobio bezbjednosne garancije, konačno stigao u Kijev. Obećao je mnogo oružja i do groba se zakleo na vjernost neonacističkom režimu. Naravno, bilo je mnogo nagoveštaja pobjede s njihove strane, koja će navodno doći s novim oružjem i hrabrim ljudima'', napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

On je ocijenio da zapadne zemlje ''prilično vjerno'' snabdjevaju Kijev oružjem i novcem.

''Snabdjevaju ih u ogromnim količinama, omogućuju vojno-industrijskom kompleksu zemalja NATO-a da zarađuje i krade oružje za prodaju teroristima širom svijeta'', rekao je.

AP je ranije javio, pozivajući se na Bijelu kuću, da je Vašington bio u kontaktu sa Moskvom neposredno prije Bajdenove posjete Ukrajini, ''kako bi izbjegao konfliktne situacije''.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana