HSCB kupuje britanski ogranak propale američke banke SVB, najavljen stroži nadzor

Tanjug
HSCB kupuje britanski ogranak propale američke banke SVB, najavljen stroži nadzor

LONDON, VAŠINGTON - Najveća evropska banka HSCB postigla je danas dogovor o kupovini britanskog ogranka Banke Silicijumske doline (SVB), saopštila je vlada u Londonu.

Klijenti i firme koji imaju novac u britanskom ogranku SVB imaće pristup svom novcu, a moći će i da koriste sve bankarske usluge kao i obično, dodaje se u saopštenju, prenosi BBC.

Ministarstvo je navelo da u dogovoru sa HSCB nije uključen novac poreskih obveznika, dok je HSCB navela da je kupila britanski ogranak SVB za jednu funtu.

Dogovor o kupovini došao je nakon što je kalifornijska Uprava za finansijsku zaštitu zatvorila u petak SVB, 16. po veličini američku banku.

To je najveća banka koja je propala od 2008. godine, kada je došlo do svjetske ekonomske krize. Propast SVB je izazvala potrese u tehnološkoj industriji zbog mogućeg uticaja koji bi mogla da ima na posao, dok su neke firme rekle za BBC da bi mogle da propadnu ako im depoziti nisu osigurani.

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da prati potencijalne implikacije po finansijsku stabilnost nakon propasti SVB i izrazio uvjerenje da Vašington preduzima odgovarajuće regulatorne korake.

-Pažljivo pratimo razvoj događaja i potencijalne implikacije na finansijsku stabilnost i imamo puno poverenje u to da kreatori politike u Sjedinjenim Državama preduzimaju odgovarajuće korake za rešavanje situacije -naveo je portparol MMF-a u izjavi za Rojters.

Predsjednik SAD Džozef Bajden saopštio je da će oni koji su doveli do propasti Banke Silicijumske doline  odgovarati, istovremeno najavljujući stroži nadzor i regulisanje rada većih banaka.

Bajden će danas saopštiti na koji način će se američka administracija uhvatiti u koštac s bankarskom krizom, najvećom u SAD od 2008. godine, koja je primorala regulatorna tijela da uvedu niz vanrednih mera pošto je slom SVB -a i Signačer banke stvorio rizik od šire, sistemske krize, prenosi Rojters.

Američki predjsednik je juče saopštio da su Ministarstvo finansija i direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta vrijedno radili as regulatorima bankarskog sektora kako bi riješili problem SVB -a i Signačer banke, dodavši da rješenje "ne dovodi u opasnost dolare finansijskih obveznika".

-Američki narod i američke firme mogu da imaju povjerenja da će njihovi depoziti biti na svom mjestu kada im budu bili potrebni - saopštio je Bajden.

On je takođe naveo da je "čvrsto posvećen tome da oni koji su doveli do ovog nereda u potpunosti odgovaraju" i da se nastavi s naporima da se "ojača nadzor i regulisanje većih banaka kako ne bismo ponovo bili dovedeni u ovu situaciju".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana