Bajden: Jednom sam pobijedio Trampa i ponovo ću

Tanjug
Bajden: Jednom sam pobijedio Trampa i ponovo ću

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da je najkvalifikovaniji da bude predsjednik, da je jednom pobijedio kandidata republikanaca Donalda Trampa i da će ga ponovo pobijediti.

Bajden je tokom konferencije za medije u Vašingtonu, koja je održana poslije samita NATO-a i koja je bila pod budnim okom javnosti usljed sumnji u njegove psihofizičke sposobnosti i poziva u dijelu javnosti da odustane od kandidature za predsjednika, rekao da je dobrog zdravstvenog stanja i da će obaviti još jedan neurološki pregled ako mu to preporuče ljekari.

"Obavio sam tri neurološka pregleda, posljednji u februaru, ljekari su mi rekli da sam u dobroj formi. Ne očekujem da će svi biti zadovoljni onim što radim ili brojem doktora koje imam", rekao je Bajden.

Istakao je da u trku za predsjednika nije ušao razmišljajući o svojoj zaostavštini, već, kako je rekao, "da bi završio posao".

Upitan o lapsusu koji je napravio prije konferencije za medije, kada je tokom programa samita NATO-a ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pogrešno oslovio imenom ruskog predsjednika Vladimira Putina, Bajden je rekao da mu nijedan svjetski lider nije iznio nijednu primjedbu u vezi sa organizacijom tog događaja.

Bajden je ocijenio da je to jedna od najuspješnijih konferencija kojima je prisustvovao za dugo vremena.

Na pitanje da li može da pruži uvjeravanja da više neće biti loših večeri, što je naveo kao razlog svog neuvjerljivog nastupa tokom televizijske debate sa Trampom 27. juna, Bajden je odgovorio da takve garancije pruža dobro obavljen posao.

"Pokažite mi ko je usvojio više zakona u posljednje tri i po godine. Prošle nedjelje otvoreno je 2.000 radnih mjesta. To je ono što me uvjerava da smo na pravom putu", odgovorio je Bajden.

Dodao je da ima podršku stranih lidera, za koje je rekao da su mu prenijeli da bi Trampova pobjeda na izborima, kako je naveo, "bila katastrofa".

"Djeluje da Tramp ima afiniteta prema autoritarnim liderima. Mislim da se mogu pobrinuti da pomognem da Ukrajina ne padne", rekao je Bajden.

Takođe je naveo da ne sumnja u to da može da se suoči sa predsjednicima Kine i Rusije Si Đinpingom i Vladimirom Putinom.

"Za Putina i Sija sam spreman sada i za tri godine. Sa kineskim predsjednikom sam u kontaktu, a sa ruskim nemam razloga da pričam jer ne namjerava ništa da promijeni. Nema svjetskog lidera sa kojim nisam spreman da razgovaram. Putin ima problem u ratu za koji tvrdi da dobija. Gubitke veće od 350.000 vojnika, a miloni ljudi napuštaju Rusiju. Međutim, kontrolišu javni prostor - lažu svoje građane o tome šta se događa. Ako dozvolimo Rusiji da uspije u Ukrajini, neće stati na tome", rekao je Bajden.

Upitan da li bi nešto drugačije učinio u vezi sa sukobom između Hamasa i Izraela, Bajden je odgovorio da Pojas Gaze ne bi trebalo da bude okupiran po okončanju neprijateljstava.

"Podržavam napore Izraela da porazi Hamas. Vrijeme je da se dogovori primirje i okonča rat", naveo je Bajden.

U dijelu američke javnosti Bajdenovo obraćanje smatralo se jednim od ključnih trenutaka u njegovom nastojanju da osvoji drugi uzastopni mandat u Bijeloj kući, prenosi Glas Amerike.

Bajdenovo psihofizičko stanje preispituju njegovi saveznici, ali i Trampove pristalice nakon slabog učinka u debati sa vjerovatnim republikanskim kandidatom prije dvije sedmice.

Bajden je od tada u javnim nastupima iznosio tvrdnje da je neuvjerljiv javni nastup bio posljedica, kako je naveo "loše večeri", a ne umanjenih sposobnosti.

Međutim, neki od zvaničnika Demokratske stranke su privatno ili javno zatražili od Bajdena da povuče kandidaturu za predsjednika ili iskazali zabrinutost u vezi sa njegovim šansama da pobijedi Trampa drugi put zaredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana