Bajden i Zelenski potpisali bezbjednosni sporazum: SAD poručuju da će stajati uz Ukrajinu

Tanjug
Bajden i Zelenski potpisali bezbjednosni sporazum: SAD poručuju da će stajati uz Ukrajinu

BORGO ENjACIJA - Američki predsjednik Džozef Bajden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine.

Bajden je nakon potpisivanja, u italijanskom ljetovalištu Borgo Enjacija, gdje se održava Samit G7, izjavio da je rat u Ukrajini bio test za cijeli svijet i to da li će stajati uz Ukrajinu i za "suverenitet i slobodu, protiv tiranije", prenosi CNN.

-Sjedinjene Američke Države, G7 i države širom svijeta su konstantno odgovarale na to pitanje pozitivno. Reći ćemo opet - stajaćemo uz Ukrajinu - poručio je Bajden.

On je dodao da trenutno svi sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) koje SAD imaju idu Ukrajini i da će druge države koje očekuju istu pomoć morati da sačekaju dok se ne ispune potrebe Ukrajine.

Zelenski je izjavio da je reč o "istorijskom danu" i da potpisani sporazum koristi svima jer je Rusija "prava globalna prijetnja".

-Ovo je sporazum o bezbjednosti i stoga o zaštiti ljudskog života. Ovo je sporazum o saradnji i stoga o tome kako će naše države postati jače. Ovo je sporazum o koracima koji će garantovati održiv mir i stoga od njega imaju korist svi u svijetu - ocijenio je Zelenski.

Govoreći o Kini, Zelenski je naveo da je dobio potvrdu od kineskog predsjednika Si Đinpinga da neće snabijdevati Rusiju oružjem.

-Imao sam telefonski razgovor sa liderom Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Vidjećemo, ako je poštena osoba, neće. Jer mi je dao svoju riječ - kazao je Zelenski.

On je dodao da misli da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu u ratu protiv Rusije, bez obzira na to ko će biti predsjednik SAD jer njega bira američki narod "i ako je narod sa nama, bilo koji lider će biti s nama u borbi za slobodu".

Zelenski je naveo da će sporazum služiti kao most za pristupanje Kijeva NATO-u i napomenuo da je važno da svi "Ukrajinci i Evropljani znaju da neće biti manjka bezbjednosti u Evropi".

Sporazum, potpisan na marginama samita G7 u Italiji, trebalo bi da bude korak ka članstvu Ukrajine u NATO, piše u dokumentu, prenosi Rojters.

Dodaje se da će se u slučaju oružanog napada ili prijetnje protiv Ukrajine, visoki američki i ukrajinski zvaničnici sastati u roku od 24 sata kako bi se konsultovali o odgovorima i utvrdili dodatne odbrambene potrebe Kijeva.

Prema sporazumu, SAD ponovo potvrđuju podršku ukrajinskoj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u trenutku ponovnog pritiska Rusije na istočnom frontu Ukrajine, navodi Rojters.

-Da bi se osigurala bezbjednost Ukrajine, obe strane priznaju da je Ukrajini potrebna značajna vojna sila, snažni kapaciteti i stalna ulaganja u njenu odbrambenu industrijsku bazu koja su u skladu sa standardima Sjevernoatlantskog saveza (NATO) - navodi se u tekstu.

U sporazumu se navodi da SAD namjeravaju da obezbede "dugoročnu materijalnu, savjetodavnu, obavještajnu, bezbjednosnu, odbrambeno-industrijsku, institucionalnu, obuku i drugu podršku za razvoj ukrajinskih bezbjednosnih i odbrambenih snaga sposobnih da brane suverenu, nezavisnu, demokratsku Ukrajinu".

Istovremeno, dokument, kako je objašnjeno u Beloj kući, ne uključuje nikakve obaveze Vašingtona da koristi svoje snage za zaštitu Ukrajine, niti sadrži novčane obaveze za američku stranu.

Pored ovog sporazuma, Zelenski je potpisao i bilateralni sporazum sa  premijerom Japana Fumio Kišidom o saradnji između Kijeva i Tokija.

Ukrajina je, tokom više od dvije godine otkako traje agresija Rusije, potpisala 15 sličnih sporazuma kojima se obećava dugoročna podrška  saveznika Kijeva, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

Samit G7 počeo je juče u mjestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o prijedlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana