Bajden i Kišida o jačanju odbrane Japana i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu

Tanjug
Bajden i Kišida o jačanju odbrane Japana i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu

VAŠINGTON- SAD i Japan ukazali su danas na važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i upozorili Rusiju da ne koristi nuklearno oružje u Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju vlada dve države nakon sastanka američkog predsjednika Džozefa Bajdena i japanskog premijera Fumija Kišide upozorava se i na „učestale provokacije Sjeverne Koreje”, prenosi Rojters.

-Snažno se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima da se silom ili prinudom promeni status kvo, bilo gdje u svijetu - navodi se u saopštenju.

Kišida je rekao Bajdenu da se Japan i SAD suočavaju sa “kompleksnim bezbjednosnim okruženjem”, s obzirom na sve veću vojnu aktivnost Kine u indo-pacifičkom regionu.

Na početku sastanka sa Bajdenom u Vašingtonu, Kišida je takođe istakao da će „najnovija promjena japanske odbrambene politike doprinijeti jačanju odvraćanja potencijalnih napada”, prenosi agencija Kjodo.

Napominje se da je Japan u decembru odlučio da gotovo udvostruči ulaganja u odbranu u narednih pet godina.

Na taj način Tokio planira da osposobi vojsku za udare na neprijateljske baze, kako bi odvratio eventualne napade na svoju teritorij

Bajden je na dočeku rekao Kišidi da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju jačanje odbrane Japana i zahvalio mu na bliskoj saradnji u oblastima tehnologije i ekonomije, prenio je Rojters.

Vašington „na taj način pozdravlja istorijske planove Tokija za vojne reforme, prije svega u kontekstu zajedničke zabrinutosti oko Kine”.

Kišida se, prije susreta s Bajdenom, sastao sa američkom potpredsjednicom Kamalom Haris, koja je američko-japanske odnose nazvala “gvozdenim”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana