Bajden: Hamas odstupa od sporazuma

Agencije
Bajden: Hamas odstupa od sporazuma

ČIKAGO - Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je danas da militantna grupa Hamas "odstupa" od sporazuma sa Izraelom o prekidu vatre u ratu u Gazi i razmjeni talaca za zarobljenike.

- Još je u igri, ali ne možete ništa da predvidite. Izrael kaže da mogu to da riješe… Hamas se sada povlači, rekao je Bajden, dok se spremao da napusti Čikago nakon uvodnog obraćanja na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

Kako je ranije objavljeno, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Izrael prihvatio prijedlog za premošćivanje razlika koje sprečavaju postizanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanje talaca u Gazi i pozvao je Hamas da učini isto.

Američki državni sekretar bio je u devetoj hitnoj misiji na Bliskom istoku od početka rata u Gazi prije više od 10 mjeseci, prenosi Tajms of Izrael.

Njegova posjeta usledila je nekoliko dana nakon što su posrednici, uključujući SAD, izrazili optimizam da je dogovor blizu.

Palestinski Hamas odbacio je najnoviji prijedlog o rješavanju pitanja talaca o kojem je razgovarano u Dohi tokom vikenda i okrivio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua za postavljanje novih prepreka u pregovorima.

Palestinska militantna grupa u jučerašnjem saopštenju je navela da Netanjahu "postavlja nove uslove i zahtjeve" da bi osujetio pregovore i produžio rat u Gazi.

U saopštenju se navodi da je najnoviji prijedlog koji podržavaju SAD usklađen sa zahtjevima Izraela i ukazuje na insistiranje da IDF ostane u Filadelfijskom koridoru, na prelazu Rafah između Pojasa Gaze i Egipta i koridoru Necarim.

Hamas, takođe, krivi Netanjahua za uvođenje novih uslova oko oslobađanja zatvorenika.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana