Avioni F-16 stižu u Ukrajinu, ali Kijevu neće dati očekivanu prednost

Tanjug
Avioni F-16 stižu u Ukrajinu, ali Kijevu neće dati očekivanu prednost

VAŠINGTON- Borbeni avioni F-16 stižu uskoro u Ukrajinu, ali je malo vjerovatno da će odmah omogućiti Kijevu da ostvari uspješan pomak na bojnom polju, jer su evropske članice NATO do sada obučile samo šest ukrajinskih pilota da upravljaju njima, piše američki dnevnik "Vašington post".

Ukrajina je tokom proteklih nekoliko mjeseci tražila od saveznika da joj pošalju borbene avione, tvrdeći da će im to pomoći u odbrani od ruskih dalekometnih napada i da uspješno i brzo okončaju rat.

Američki list, pozivajući se na ukrajinske i zapadne zvaničnike, piše da je ne samo premalo obučenih pilota da bi to donijelo prevagu Ukrajini, već avioni odmah ne mogu da budu upotriebljeni u borbi zbog poboljšanih sistema ruske protivvazdušne odbrane.

-Jednostavno je premalo aviona i previše ruskih PVO koje mogu da ih obore. To znači da će prvi F-16 vjerovatno služiti za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane - za obaranje vazdušnih ciljeva poput projektila, dronova i aviona - umjesto da udaraju na ruske invazione kopnene snage i druga vojna sredstva u blizini fronta - piše "Vašington post".

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Kijevu potrebno više od 100 aviona F-16 za borbu protiv ogromnih ruskih vazdušnih snaga i istakao da je broj borbenih aviona koje Ukrajina dobija „nedovoljnom“, podsjeća list.

-Nekoliko evropskih država učestvuje u programu obuke ukrajinskih pilota na avionima F-16, ali projekat ima ograničen broj mjesta i suočen je sa brojnim odgađanjima, a otežavajuća okolnost je i to što obuci prethodi četvoromjesečni kurs jezika u Britaniji, što znači da ti piloti tada nisu na dužnosti u Ukrajini", izjavili su zvaničnici.

Evropski zvaničnici najavljuju da bi Ukrajina mogla da dobije ove godine eskadron aviona F-16, što je dvadesetak letjelica, to je ipak mnogo manje nego što se Kijev nadao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana