Avion u kom je vjerovatno bio Prigožin, naglo pao sa 8.800 metara

Tanjug
Avion u kom je vjerovatno bio Prigožin, naglo pao sa 8.800 metara

MOSKVA - Prema objavama na platformi Telegram, avion koji se danas srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, a u kojem se vjerovatno nalazio i šef paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin, bio je ''Embraer Legacy'' sa serijskim brojem RA-02795.

Prema podacima sa sajta ''Flajt radar 24'', nije poznato odakle je avion poleteo, prenio je Bi-Bi-Si, dok je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj navela da je avio letio iz Sankt Peterburga ka Moskvi.

Avion se na radarima navodno pojavio u blizini Moskve, gdje se vidjelo da se još uvijek penje dok je bio na visini od 8.800 metara, nakon čega je počeo da naglo pada.

Avion je bio registrovan na Autoleks Transport, kompaniju koju se SAD povezivale sa Jevgenijem Prigožinom.

Avion je nekoliko puta tokom posljednjih mjeseci letio na relaciji Moskva-Sankt Peterburg, a prema pisanju Bi-Bi-Sija nedavno je i fotografisan u Bjelorusiji, gde se pretpostavlja da se trenutno nalazi baza paravojne formacije Vagner.

Embraer je inače braziliski proizvođač aviona, a letjelice iz serije ''Legacy' su uglavnom luksuzni biznis džetovi nastali na bazi modela ERJ-135.

Specijalna komisija Federalne agencije za vazdušni saobraćaj istraživaće pad aviona.

-Ime Prigožina nalazilo se na listi putnika aviona koji se danas srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, kada je poginulo svih 10 ljudi u letjelici - saopštila je ranije Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Ruski mediji opširno izvještavaju o ovoj nesreći u kojoj je poginulo 10 osoba, među kojima su bila i tri pilota.

-Pokrenuta je istraga o padu aviona Embraer, do koga je došlo večeras u Tverskoj oblasti. Prema spisku putnika, među stradalima je i Jevgenij Prigožin - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Letjelica je pala u blizini mesta Kuženkino.

Na mjestu pada privatnog aviona u ruskom regionu Tver pronađeno je osam tijela, saopštile su večeras Službe za vanredne situacije.

- Prema posljednjim podacima, osam tijela promnađeno je na mjestu pada aviona - navodi se u saopštenju i dodaje da se nastavlja operacija potrage.

Komisija Federalne agencije za vazdušni saobraćaj počinje inicijalne akcije na licu mjesta, a počela je i prikupljanje činjeničnih materijala o obučenosti posade, tehničkom stanju aviona, meteorološkoj situaciji na ruti leta, radu dispečerskih službi.

-U ovoj fazi istrage, stručnjaci će takođe morati da potraže ugrađena sredstva objektivne kontrole za njihovo naknadno dekodiranje i analizu zapisa crne kutije - navodi se u izvještaju.

Prema preliminarnim podacima agencije, u avionu koji je letio iz Moskve za Sankt Peterburg bilo je sedam putnika i tri člana posade.

Kako prenosi Sputnjik, gubernator Tverske oblasti Igor Rudenja lično se uključio i preuzeo kontrolu nad situacijom. Kako su precizirale vlasti regiona, na licu mjesta su pripadnici bezbednosnih organa i Ministarstva za vanredne situacije.

Oni istražuju detalje incidenta i utvrđuju broj poginulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana