Austrija imenovala ministra finansija Magnusa Brunera za komesara EU

Tanjug
Austrija imenovala ministra finansija Magnusa Brunera za komesara EU

BRISEL/BEČ- Vlada Austrije imenovala je ministra finansija Magnusa Brunera za svog kandidata za člana nove Evropske komisije, koja bi trebalo da stupi na dužnost krajem godine, saopštio je danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je na društvenoj mreži Iks opisao Brunera kao "iskusnog političara vlade sa visokim nivoom stručnosti u finansijskoj, ekonomskoj i politici konkurencije na nacionalnom i evropskom nivou". 
    
"Savezna vlada imenovala je ministra finansija Magnusa Brunera kao novog austrijskog komesara EU", naveo je Nehamer. 
    
Bruner se, kako ocjenjuje Politiko, smatra dobrim kandidatom za finansijski portfelj u novom sastavku Evropske komisije.
    
On je izabran za kandidata Austrije umjesto ministarke za Evropu Karoline Edtštadler, za koju se, kako navode zvaničnici upoznati sa postupkom, govorilo da je imala dobre šanse za portfelj nadležan za pravosuđe. 
    
Iako je Austrija imenovanjem ministra finansija za komesara EU poslala snažan signal da želi da dobije odgovornost za bavljenje ekonomskom i finansijskom politikom EU, ona će za tu poziciju morati da se bori sa Irskom i Holandijom.
    
Interesovanje za javnu kasu EU izrazila su i još dvojica bivših ministara finansija - kandidat Dablina Majkl Mekgrat i kandidat Holandije Vopke Hoekstra.
    
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila je ranije od vlada država članica da predlože po dva kandidata za komesara, muškarca i ženu, osim ako ponovo imenuju aktuelnog komesara. 
    
Austrija, međutim, kao i još nekoliko zemalja, nije to učinila. 
    
Lideri EU imaju do kraja avgusta rok da predlože svoje kandidate, a Fon der Lajen će početi da ih intervjuiše već sredinom avgusta. 
    
Svaka zemlja članica EU dobija po jedan portfelj, a na jesen bi u EP trebalo da počne proces saslušanja kandidata za 27 komesara EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana