Austrija: FPO izgubila od SPO na parlamentarnim izborima u Koruškoj

Tanjug
Austrija: FPO izgubila od SPO na parlamentarnim izborima u Koruškoj

BEČ- Krajnje desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) izgubila je od Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) sa velikom razlikom na parlamentarnim regionalnim izborima održanim u nedelju u najjužnijoj pokrajini Koruškoj.

Krajnja desnica, predvođena Jergom Hajderom, vodila je region Koruške pošto je na izborima imala podršku više od 40 odsto birača 2000-ih.

Nakon što je Hajder poginuo u saobraćajnoj nesreći 2008. godine, socijaldemokrate su sukcesivno pobeđivale na izborima u Koruškoj, dostižući vrhunac od 48 odsto podrške birača u 2018. godini.

Rezultati izbora u nedelju pokazali su sličan trend, pri čemu je SPO uspeo da zadrži prvo mesto sa 39 odsto, FPO je zauzeo drugo sa 24,1 odsto, a konzervativna Austrijska narodna partija (OVP) treće sa 17,1 odsto.

Tim Koruška, stranka koja je aktivna samo na regionalnom nivou, zauzela je četvrto mesto sa 10 odsto osvojenih glasova, objavio je danas Juroaktiv.

Zeleni i socijalno liberalni Nova Austrija i liberalni forum (NEOS), stranke koje su aktivne na nivou zemlje, nisu dostigle izborni cenzus od pet odsto u Koruškoj, koja je relativno ruralnija od ostalih delova Austrije. Izborni rezultati takođe znače da bi "velika koalicija" socijaldemokrata i konzervativaca, koja je posebno popularna među konzervativcima, mogla da nastavi da vlada, a rezultat za FPO, međutim, mogao bi da ukaže na to da bi periodu njenog uspeha mogao da dođe kraj, iako je rezultat u Koruškoj najbolji od Hajderovog odlaska.

Na izbore u Koruškoj izašlo je oko 430.000 građana koji su birali novi parlament, a ti izbori se smatraju testom šireg političkog raspoloženja u zemlji. Treći, posljednji lokalni parlamentarni izbori u Austriji ove godine biće održani 23. aprila u pokrajini Salcburg, gde OVP strahuje da bi mogao da izgubi jasnu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana