Australijska senatorka optužila kolegu za seksualno uznemiravanje

GS
Foto: ABC.net

KANBERA - Australijska senatorka Lidija Torp pozvala je vladu da zgradu parlamenta učini bezbjednijom za žene, pošto se javno požalila da ju je kolega iz Senata pratio, neprikladno dodirivao i agresivno pozivao na seks.

Govoreći u Senatu, nezavisna australijska senatorka  Lidija Torp rekla je da je kolega senator uhodio, bio navalentan, i neprimjereno dodirivao u parlamentu.

"Kao što znaju sve žene koje su hodale hodnicima ove zgrade, to nije bezbjedno mjesto. Često ste sami u dugim hodnicima bez prozora i na stepenicama skrivenim od pogleda, gdje nema kamera", rekla je Torpova kroz suze.

Tvrdi da je doživjela lascivne komentare i neprikladne pozive na seks od "jednog moćnog čovjeka". Kaže da ju je muškarac pratio do stepeništa, gdje nije bilo svjedoka ni sigurnosnih kamera.

"Postoje različita shvatanja o tome šta je seksualni napad. Ono što sam doživjela je praćenje, neprikladno dodirivanje i agresivni pozivi na seks", istakla je Torpova u Senatu, gdje su njene tvrdnje zaštićene imunitetom prema kojem niko ne može da bude tužen za klevetu zbog bilo čega izrečenog u Senatu.

Senator Dejvid Van isključen iz Liberalne partije

Senatorka  Lidija Torp nije imenovala kolegu o kojem je govorila i nije rekla kada su se incidenti dogodili, ali je samo dan ranije u parlamentu direktno optužila senatora Liberalne partije Dejvida Vana da ju je uznemiravao i seksualno zlostavljao tokom prethodnog mandata.

Potom je povukla ime osobe, rekavši da "mora da se uskladi sa pravilima Senata u kojima se zabranjuju komentari na račun nečije ličnosti".

"Znam da ima i drugih koji su iskusili slične stvari i nisu se oglasili u interesu svojih karijera i u strahu da će ih mediji predstaviti svijetu na isti način na koji sam ja predstavljena danas", istakla je Torpova.

Senator Van je odmah negirao optužbe, ali je isključen iz stranačkih aktivnosti. Ostaće senator, ali neće predstavljati Liberalnu partiju.

"U potpunosti ću sarađivati sa istražiteljima i odgovoriti na sva pitanja, a senatorka Torp bi trebalo da uradi isto", rekao je Van.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana