Australija: Referedum o dodjeli prava glasa starosjediocima u parlamentu

Srna
Australija: Referedum o dodjeli prava glasa starosjediocima u parlamentu

SIDNEJ- Australijski Senat usvojio je zakon kojim se otvara put za održavanje referenduma kasnije ove godine u vezi sa ustavnim priznavanjem domorodačkog naroda.

Na konačnom glasanju, zakon je podržalo 52 poslanika u Senatu, dok je 19 bilo protiv, čime je zakon usvojen apsolutnom većinom.

Australijanci će na referendumu odgovarati na pitanje da li podržavaju izmjene u Ustavu, kako bi se uključio "Glas Parlamentu", komitet koji može da savjetuje parlament o pitanjima koja utiču na Aboridžine i Ostrvljane Toresovog moreuza.

"Parlament usvaja zakone, ali narod stvara istoriju. Ovo je vaše vrijeme, vaša šansa i mogućnost da budete dio stvaranja istorije", izjavio je premijer Australije Entoni Albanis na konferenciji za novinare nakon usvajanja zakona u Parlamentu.

Albanis će odrediti datum referenduma, a očekuje se da će se on održati između oktobra i decembra. Biće to prvi referendum na kojem će Australijanci glasati još od 1999. godine, kada su građani Australije odbacili prijedlog da se uspostavi republika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana