Australija podigla nivo prijetnje od terorizma

Tanjug
Australija podigla nivo prijetnje od terorizma

KANBERA- Australijska vlada je danas podigla nivo prijetnje od terorizma sa "moguše" na "vjerovatnu", navodeći zabrinutost zbog sve većeg širenja ekstremnih ideologija među mladima i tenzija u australijskom društvu zbog rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

To je prvi put da je nivo prijetnje podignut na sredinu australijskog petostepenog sistema prijetnji od terorizma od novembra 2022. godine pošto je nivo bio "vjerovatan" prethodnih osam godina, prenio je Rojters.

Australijski premijer Entoni Albaneze je, međutim, rekao da, iako vladini zvaničnici misle da trenutna klima dovodi do povećane prijetnje od terorizma, nemaju informacije o bilo kakvim konkretnim prijetnjama.

-Želim da uvjerim Australijance da vjerovatno ne znači neizbježno i ne znači da postoje obaveštajni podaci o neposrednoj prijetnji ili opasnosti - rekao je Albaneze novinarima.

Istakao je da je vlada podigla nivo prijetnje od terorizma na osnovu savjeta australijske bezbjednosno-obavještajne agencije ASIO.

- Savjet koji smo dobili je da veći broj Australijanaca prihvata raznovrsniji spektar ekstremnih ideologija i naša je odgovornost da budemo na oprezu -, naveo je Albaneze.

Prema njegovim riječima, bilježi se globalni porast politički motivisanog nasilja i ekstremizma i vlade širom svijeta zabrinute su zbog radikalizacije mladih, radikalizacije na internetu i porasta novih ideologija.

Generalni direktor ASIO Majk Berdžes rekao je da se sve više Australijanaca radikalizuje i da prihvata raznovrsni spektar ekstremnih ideologija, kao i da su spremni da koriste nasilje da bi ostvarili svoje ciljeve.

-Politički motivisano nasilje sada se pridružuje špijunaži i stranom miješanju kao našoj glavnoj zabrinutosti za bezbjednost. Ovi faktori otežavaju posao ASIO-a. Prijetnje je sve teže predvidjeti i identifikovati - naveo je Berdžes.

Australijske vlasti su posljednji put proglasile za teroristički akt napad u aprilu, kada je 16-godišnji tinejdžer optužen da je nožem ubo sidnejskog biskupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana