Australija donijela zakon kojima se dozvoljava preventivni pritvor za migrante

Tanjug
Australija donijela zakon kojima se dozvoljava preventivni pritvor za migrante

KANBERA - Australija je donijela zakon kojima se dozvoljava da se migranti, koji su bili pritvoreni, ponovo pritvore ukoliko postoji rizik da počine teške prekršaje nakon što su pušteni na slobodu.

Prema novim propisima koje je usvojio parlament, sud može odrediti pritvor najtežim prestupnicima, ako predstavljaju rizik za "izvršenje ozbiljnog nasilja ili seksualnih delikata".

Viši sud Australije presudio je prošlog mjeseca da je jedan neimenovani Rohindža bez državljanstva, držan nezakonito u imigracionom pritvoru nakon izdržane kazne za seksualne delikte protiv djece, jer nijedna zemlja nije pristala da ga primi, pa nije bilo realnih izgleda da bi mogao biti deportovan.

Presuda je dovela do oslobađanja nekoliko prestupnika, među kojima su bile izbjeglice i osobe bez državljanstva, za koje je isto tako bila mala vjerovatnoća da bi mogle da budu deportovane.

Od presude suda 8. novembra, četiri osobe koje su oslobođene, optužene su za nove prekršaje, javljaju mediji.

Uporedo sa preventivnim pritvorom, novi zakon  dozvoljava vlastima i da uvedu ograničenje kretanja, elektronske uređaje za praćenje i stroge uslove za vize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana