Atina: Izbili sukobi između policije i demonstranata zbog željezničke nesreće

Tanjug
Atina: Izbili sukobi između policije i demonstranata zbog željezničke nesreće

ATINA - U Atini su danas izbili sukobi između policije i grupe demonstranata koji su protestovali zbog željezničke nesreće u Grčkoj u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.

Studenti i željezničari protestovali su danas u centru Atine zbog najveće željezničke nesreće u Grčkoj, javio je Rojters.
        
U sudaru brzog putničkog voza, sa više od 350 putnika, sa teretnim vozom u blizini grada Larise u noći između utorka i srede, poginulo je 57 ljudi, uglavnom studenata.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis nazvao je sudar putničkog i teretnog voza „užasnom željezničkom nesrećom bez presedana” i obećao sprovođenje potpune, nezavisne istrage.   
        
Vlasti su uhapsile upravnika stanice u gradu Larisa, a utvrđeno je da je preusmjerio prigradski voz u tom gradu na pogrešan kolosek.
        
Šef stanice suočava se sa teškim optužbama za narušavanje bezbjednosti u saobraćaju, a za to djelo je zaprećena kazna od 10 godina zatvora do doživotne robije. 
       
On se suočava i sa optužbama za višestruko ubistvo iz nehata, ali i optužbama za nanošenje tjelesnih povreda.
       
Prema optužnici, koja je podignuta protiv njega, propusti su ozbiljni, ne svode se samo na njegovu grešku što je voz uputio u pogrešnom smjeru, već se navodi i da je mogao da vidi voz koji je pogrešno skrenuo i da ispravi svoju kobnu odluku, objavili su grčki mediji.
        
Željezničari su održali dvodnevni štrajk zbog nesreće.
       
To je najveća željeznička nesreća u Grčkoj, a prije ove najveća je bila 1968. godine kada su poginule 34 osobe u nesreći u južnom Peloponezu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana