Atentator na Fica osnivač "Pokreta protiv nasilja"

Tanjug
Atentator na Fica osnivač "Pokreta protiv nasilja"

BRATISLAVA - Osumnjičeni za atentat na slovačkog premijera Roberta Fica identifikovan je kao Juraj Cintula, 71-godišnji pjesnik i osnivač "Pokreta protiv nasilja", prenijela je slovačka Pravda.

Kako prenose slovački mediji, Cintula legalno posjeduje pištolj iz kojeg je pucao na Fica.

Cintula živi u mjestu Levice, a jedan je od osnivača književnog kluba ''Duh'', u kojm je aktivan od 2005. godine.

Napisao je tri zbirke poezije, jedan roman i zbirku priča, a od 2015. član je Udruženja slovačkih književnika.

U žižu javnosti prvi put dospio je 2016, kada je, dok je radio kao obezbjeđenje u robnoj kući, napadnut. Tada mu je mlađi muškarac naneo povrede na glavi, zbog čega je dugo odsustvovao s posla.

Nakon toga, pokrenuo je peticiju za osnivanje Pokreta protiv nasilja.

''Nasilje je česta ljudska reakcija, jedan oblik izražavanja običnog nezadovoljstva stanjem stvari. Budimo nezadovoljni, ali ne i nasilni'', pisalo je u tekstu te peticije.

Pokret je pozivao na suprotstavljanje nasilju bilo koje vrste, ''od vanrednog stanja do fizičkog ili psihičkog nasilja u porodici''.

Cintula važi za veliog kritičara vlasti u Slovačkoj, a najviše je kritikovao Fica zbog toga što, prema njegovim riječima, nije činio dovoljno da zaustavi kockanje u zemlji.

''U svakom gradu i selu postoji automat na kome kockari masturbiraju za novac pozajmljen od porodice ili poznanika, pa to je desetine hiljada evra. Šta država radi po tom pitanju?'', napisao je na svom blogu na sajtu književnog kluba.

Na Fica je ranije danas izvršen atentat, a poslije niza oprečnih informacija vlada je saopštila da mu je život ugrožen i da je prebačen helikopterom u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Na Ficovom Fejsbuk nalogu navedeno je da je u životnoj opasnosti, bez preciziranja gdje je pogođen.

Slovački mediji su prenijeli da je atentator prišao iz mase Ficu u gradu Handlova, gdje se održavala sjednica vlade i da mu je uzviknuo "Robo, dođi ovamo", prije nego što je ispalio dva ili tri hica u njega.

Fica su telohranitelji ubacili u aotomobil poslije čega je prebačen helikopterom u bolnicu, a policija je odmah savladala napadača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana