Aragones izrazio solidarnost sa povrijeđenima tokom protesta

Srna
Foto: Tanjug/AP

MADRID- Predsjednik Vlade Katalonije Pere Aragones izrazio je danas solidarnost sa povrijeđenima u jučerašnjim protestima u Madridu održanim zbog moguće amnestije za pristalice nezavisnosti tog regiona.

Pozivajući se na Službe za vanredne situacije i vlasti, španski mediji javili su da je gotovo 40 ljudi povrijeđeno tokom protesta zbog moguće amnestije za pristalice nezavisnosti Katalonije i da je šest lica uhapšeno.

"Španski ultranacionalizam, koji je i ranije bio aktivan u Kataloniji, sada širi nasilje ulicama Madrida. Iskazujem solidarnost sa tim ljudima, političkim strankama i instuticijama pogođenim ovim nemirima koje vrše neprijatelji demokratije", naglasio je Aragones u poruci objavljenoj na platformi "Iks".

Španski premijer Pedro Sančez i Aragones su tokom prošle sedmice postigli sporazum u vezi sa Zakonom o amnestiji za pristalice nezavisnosti Katalonije.

U Španiji su krajem jula održani opšti izbori i najviše glasova dobila je Narodna partija - 137 mandata od 350 poslaničkih mjesta. Međutim, čak i uz podršku stranke krajnje desnice Voks i dalje neće imati većinu potrebnu za Formiranje vlasti.

Stoga će Sančezova Socijalistička radnička partija /PSOE/, koja je dobila 121 mandat, moći da formira koaliciju koja bi ga kasnije mogla ponovo izabrati za premijera uz podršku stranki iz Katalonije.

Španski poslanici imaju rok od dva mjeseca da predlože mandatara ili će kralj Španije Felipe Šesti biti primoran da raspusti oba doma parlamenta i raspiše prijevremene izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana