Apokaliptične scene iz Češke: Stručnjaci tvrde da najgore tek dolazi (FOTO/VIDEO)

GS
Foto: Tanjug/AP

​KRNOV - Češka se nastavlja boriti s teškim poplavama dok nivo rijeka raste tokom noći, a najkritičnije situacije odvijaju se u Moravsko-Šleskoj i sjevernoj regiji Olomuc.

U nedjelju je grad Krnov u Moravsko-Šleskoj regiji naredio evakuaciju oko 1.000 stanovnika iz Dolni Kostelec i 13 drugih ulica. Češki Tešin je uslijedio rano ujutro, evakuišući svoj centar grada i ulicu Na Olšinach. 

Rijeka Opava nastavlja rasti, zbog čega je u subotu evakuisano naselje Katerinky u gradu Opava.

U sjevernom Olomucu rijeka Bela izolovala je dijelove regije jer je poplavna voda potkopala auto-put I/44 koja povezuje Jesenik s Češku Ves, Pisečnu i Mikulovice. 

U međuvremenu, policija traga za četiri nestale osobe. Trojicu je odnijela rijeka u automobilu na području Jesenickog, a još jednog muškarca odnijela je struja dok je čistio nanose u regiji Uherske Hradište.Iz moravsko-šleske regije evakuisano je oko 3000 ljudi. Posebno je teška situacija u Krnovu, s velikim dijelovima grada, uključujući i centar grada, pod vodom. 

"U istoj smo poziciji kao 1997. godine. Gotovo cijeli grad je poplavljen, a štete će se mjeriti milijardama kruna", procijenio je u nedjelju ujutro nezavisni gradonačelnik Tomaš Hradil.

Rijeka Opava, obično visoka oko jedan metar, sada je narasla na gotovo pet metara, a na snazi ​​je upozorenje na poplavu trećeg stepena, prenosi "RPI".

U centranoj Češkoj, rijeka Laba u Melníku dostigla je treći nivo upozorenja na poplavu preko noći, što je čini jedinom rijekom u regiji koja je to učinila.

Dalje evakuacije moguće su u nedjelju u mjestima poput Podhradi nad Diji (regija Znojmo), kao i u Rajhradicama i Opatoviceama (regija Brno), a očekuje se da će se kiša nastaviti na sjeveroistoku do ponedjeljka, prenose Nezavisne.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana