AP i „Njujork tajms“ dobitnici Pulicera za izvještavanje o Ukrajini

Tanjug
AP i „Njujork tajms“ dobitnici Pulicera za izvještavanje o Ukrajini

NjUJORK - Američka novinska agencija Asošijeted pres osvojila je ovogodišnju Pulicerovu nagradu za izvještavanje u javnom interesu, za reportaže o ratu u opkoljenenom ukrajinskom gradu Mariupolju, dok je dnevnik „Njujork tajms“' dobitnik Pulicerove nagrade za međunarodno izvještavanje za tekstove o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Novinska agencija Asošiejted pres nagrađena je Pulicerovom nagradom za fotografije najnovijih vijesti zbog 15 fotografija u realnom vremenu na kojim su prikazane razorne posljedice rata u Ukrajini na život običnih ljudi.

 U seriji nagrađenih fotografija je i slika radnika hitne pomoći koji nose trudnu ženu, koja je kasnije umrla, kroz razorene hodnike porodilišta u ukrajinskom gradu Mariupolj, nakon ruskog napada, prenosi AP te fotografija psa koji stoji pored tiela starije žene koja je ubijena u Buči. 

Reporterka „Vašington“ posta Kerolajn Kičener osvojila je Pulicera za nacionalno izvještavanje o abortusu u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD da se ukine zagarantovano pravo na abortus, prenio je Rojters.

Britanska agencija navodi da je bila finalista u nacionalnom izvještavanju za priče koje razotkrivaju široku rasprostranjenost dječijeg rada u kompanijama kao što je ''Hjundai'', kao i za međunarodno izvještavanje o kršenju ljudskih prava žena i dece od strane nigerijske vojske tokom rata sa Islamističkim militantima.

„Vol strit džurnal“ je dobio Pulicerovu nagradu za istraživačko novinarstvo za otkrivanje sukoba interesa zvaničnika u desetinama saveznih agencija.

„Los Anđeles tajms“ je nagrađen u kategoriji najnovija vijest, zbog objavljivanja snimka razgovora gradskih zvaničnika, na kojem su se čuli rasistički komentari.

Godišnja Pulicerova nagrada, prvi put je dodijeljena 1917. i predstavlja najprestižnije priznanje u američkom novinarstvu.

Nazvana je po mađarsko-američkom novinaru i izdavaču Džozefu Puliceru, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zaveštao Univerzitetu Kolumbija.

Nagrada se dodjeljuje  svake godine u 21 kategoriji, a dobitnike bira nezavisna komisija sastavljena od predstavnika medija.

Pulicer se dodijeljuje i u osam kategorija u oblasti književnosti, muzike i pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana