Antonov: Vašington uništio sve sporazume o kontroli naoružanja

Srna
Antonov: Vašington uništio sve sporazume o kontroli naoružanja

VAŠINGTONŽ- Vašington je uništio skoro sve sporazume o kontroli naoružanja i poremetio strateški dijalog sa Moskvom, ocijenio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, komentarišući godišnji izvještaj Stejt departmenta o usklađenosti.

. "Ista poruka se ponavlja iz godine u godinu: SAD su jedina zemlja koja sprovodi sve sporazume o kontroli naoružanja i neširenju na uzoran način, a Rusija i drugi američki rivali su opaki prekršioci. Svaki stručnjak sa iole razumijevanja stvari smatrao bi takvo razmišljanje šizofrenim", istakao je Antonov. On je naveo da je administracija skoro u potpunosti uništila arhitekturu kontrole naoružanja i neproliferacije. "

Povukla se iz ugovora o antibalističkim raketama /ABM/, iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/ i sporazuma o otvorenom nebu. To je poremetilo strateški dijalog između dvije velike nuklearne sile. I sada svojim neprijateljskim dejstvima prema našoj zemlji uništava sporazum Novi START", ukazao je ruski ambasador. Prema mišljenju Antonova, Stejt department poruke "ponavlja kao pokvarena ploča, optužujući svoje protivnike za sve grijehe".

"Takav pristup je odavno izgubio smisao. Pa, okrivljeni smo, na primjer, za nedostatak transparentnosti u pogledu moratorijuma na nuklearna testiranja. Ipak, Vašington ne samo da sprečava stupanje na snagu Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja /CTBT/, već popravlja infrastrukturu na poligonu u Nevadi. Zašto?" upitao je on.

Kao još jedan primjer Antonov je naveo optužbe SAD protiv Rusije u kontekstu bioistraživanja, prenosi TASS

. "Kako možemo ozbiljno da govorimo o tome, s obzirom na to da su ruske oružane snage uhvatile Pentagon kako nezakonito sprovodi svoj vojno-biološki program u Ukrajini, praktično na djelu? Nedavno je naša parlamentarna komisija objavila veoma detaljan izvještaj o aktivnostima SAD koje predstavljaju kršenje Konvencije o biološkom oružju", naglasio je ruski ambasador. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana