Antonov: SAD koriste prijetnje da spriječe veterane da odu u Moskvu na Dan pobjede

Tanjug
Antonov: SAD koriste prijetnje da spriječe veterane da odu u Moskvu na Dan pobjede

VAŠINGTON - SAD su iskoristile prijetnju oduzimanjem pasoša kako bi spriječile američke veterane iz Drugog svjetskog rata da putuju u Moskvu na paradu povodom Dana pobjede, izjavio je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

-Drugu godinu zaredom napori američke administracije ometaju odlazak američkih učesnika u Drugom svjetskom ratu na paradu za Dan pobjede. Ratni veterani su bili pod neviđenim pritiskom. Čak im se pretilo oduzimanjem pasoša, pa nisu mogli da odlete u Rusiju i učestvuju u proslavi 78. godišnjice Velike pobjede - naveo je on u saopštenju.

Dodao je da su SAD spriječile da se ostvari san veterana da "vide Crveni trg i zagrle braću po oružju".

Antonov je rekao da je taj potez uvredljiv ne samo za veterane koji su se borili protiv nacizma, već i za sve one koji se sjećaju "svetog podviga", prenosi agencija TASS.

 -Želimo da američki ratni veterani znaju da je Rusija ponosna na njihov doprinos zajedničkoj pobedi. Neprijateljska politika SAD neće potkopati duh borbenog drugarstva u Drugom svetskom ratu. Smatramo da je naša dužnost da zaštitimo istinu o herojima / rekao je ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana