Ankete pokazale da bi Tramp pobijedio Harisovu

Tanjug
Ankete pokazale da bi Tramp pobijedio Harisovu

VAŠINGTON - Dvije političke ankete sprovedene nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden povukao svoju kandidaturu, pokazuju da bi njegova zamjenica, Kamala Haris, ukoliko bude izbrana za demokratskog kandidata, izgubila od svog rivala, republikanskog kandidata, Donalda Trampa.

Bajden je u nedjelju objavio svoju odluku o povlačenju sa izbora i podržao Kamalu Haris kao svoju "nasljednicu".

Haris je rekla kako je obezbijedila podršku većine delegata Nacionalne demokratske konvencije da postane kandidat Demokratske stranke.

Ipak, dvije nedavne ankete koje je objavio nedjeljnik Njuzvik pokazuju da Haris možda i neće biti dovoljno jaka da pobijedi Trampa.

Anketa "On Point Politics/SoCal Research" sprovedena nakon Bajdenove objave anketirala je 801 glasača. 

Od tih anketiranih, 51 odsto je reklo da bi glasalo za Trampa ako bi izbori bili danas održani, dok je 43 odsto svoj glas dalo Haris, a šest odsto je neodlučno.

Anketa "Morning Consult" takođe je pokazala da Tramp vodi. 

Prema podacima ankete, za Trampa je glasalo 47 odsto ispitanika, a za Haris 45 odsto.

Nakon što je objavljena kandidatura Kamale Haris, Tramp je ranije rekao da misli da će nju pobijediti lakše nego Bajdena.

Bajdenova odluka da se povuče sa izbora dolazi nakon lošeg učinka u debati protiv Trampa koja je održana krajem juna, što je pokrenulo višenedjeljni pritisak Demokratske stranke koja ga je pozvala da se povuče. 

Demokratska stranka mora da izabere novog kandidata prije 7. avgusta ili će se suočiti sa izostavljanjem glasačkih listića u Ohaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana