Ankete: Micotakisova partija vodi, ali teško da će moći sama da formira vladu

Tanjug
Foto: Tanjug

ATINA - Nova demokratija, vladajuća konzervativna partija premijera Kirjakosa Micotakisa, vodi na danas održanim parlamentarnim izborima u Grčkoj, ali je malo vjerovatno da će osvojiti dovoljno mjesta u parlamentu da sama formira vladu, pokazuju rezultati izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi koju je sprovelo šest agencija za ispitivanje javnog mnijenja, Nova demokratija ima između 36 i 40 posto glasova, dok je na drugom mjestu ljevičarska Siriza najvećeg Micotakisovog protivnika i bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa sa između 25 posto i 29 posto glasova, prenosi Rojters.

Prema anketi, kako navodi list Katimerini, Panhelenskom socijalističkom pokretu pripašće između 9,5 i 12,5 posto glasova, Komunističkoj partiji Grčke između šest i osam posto, Helenskom rješenju između 3,5 i 5,5 posto, dok se za ostale partije predviđa da će imati manje od pet posto glasova.

Birališta u Grčkoj zatvorena su u 19.00 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 18.00 po srednjeevropskom.

Ukoliko zvanični rezultati budu u skladu sa izlaznim anketama, Micotakis će morati da pravi koaliciju kako bi formirao većinu u parlamentu od 300 poslanika, prenosi AP.

Ukoliko koalicioni razgovori propadnu, novi izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.

Poslije izbora, ako se potvrde prognoze o redoslijedu tri vodeće stranke - Nove demokratije, Sirize i Socijalističkog PASOK-a, dobiće po tri dana, odnosno ukupno devet dana, da pokušaju da formiraju vladu.

Novi izborni, djelimično proporcionalni sistem, znači da je za pobjedu na izborima potrebno da se osvoji najmanje 46 posto glasova.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana