Amerikancima neće biti svejedno: Ruski ratni brodovi sljedeće nedjelje stižu u Havanu!

Srna
Amerikancima neće biti svejedno: Ruski ratni brodovi sljedeće nedjelje stižu u Havanu!

HAVANA - Kubanske vlasti danas su saopštile da će ruski ratni brodovi stići u Havanu sljedeće nedjelje, ali da četiri mornarička broda nemaju nuklearno oružje i da ne predstavljaju prijetnju po region.

"Ova posjeta odgovara istorijskim prijateljskim odnosima Kube i Ruske Federacije i striktno se pridržava međunarodnih propisa“, navodi se u saopštenju kubanskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da nijedan od brodova ne prevozi nuklearno oružje i da njihov dolazak na ostrvo ne predstavlja nikakvu prijetnju za region, prenosi Rojters.

Saopštenje sa Kube dolazi dan nakon što je američki zvaničnik rekao novinarima da Rusija planira da pošalje borbena plovila u karipski region, uključujući saveznike Kubu i Venecuelu, da izvode pomorske vežbe.

Tenzije između SAD i Rusije su porasle od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, a ruska pomorska aktivnost, iako rutinska u Atlantiku, porasla je zbog podrške Vašingtona Ukrajini, rekli su američki zvaničnici.

Sjedinjene Države, međutim, ne vide očekivani dolazak malog broja aviona i brodova kao prijetnju, ali će američka mornarica pratiti vježbe, rekao je američki zvaničnik u srijedu.

Očekuje se da će ruski brodovi stići u luku Havane između 12. i 17. juna, navodi se u saopštenju sa Kube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana