Amerikanci priznali da su širili propagandu o kineskim vakcinama

Tanjug
Amerikanci priznali da su širili propagandu o kineskim vakcinama

VAŠINGTON - Američko ministarstvo odbrane priznalo je danas da je na Filipinima širilo propagandu usmjerenu na osporavanje kineske vakcine "Sinovak" tokom pandemije koronavirusa, navedeno je u dokumentu od 25. juna.

To je u podkastu rekao portparol bivšeg filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, Hari Roug, prenosi Rojters, koji je naknadno pregledao taj dokument, koji je SAD poslao Filipinima, a koji vlada nije javno objavila.

Novinska agencija je uspjela da provjeri svoj sadržaj kod izvora koji je upoznat sa odgovorom SAD.

Priznanje SAD uslijedilo je nakon istrage Rojtersa od 14. juna, u kojoj je otkriveno da je Pentagon pokrenuo tajnu operaciju kako bi diskreditovao kineske vakcine i ostalu pomoć vezanu za korona virus 2020. i 2021. godine.

Portparol Stejt Departmenta rekao je da se za komentar obrati Ministarstvu odbrane.

Portparol Pentagona Pete Nguijen odbio je da potvrdi da li je tačan citat SAD u pomenutom dokumentu, ali je priznao da je Pentagon distribuirao "sadržaj na društvenim mrežama o bezbjednosti i efikasnosti vakcine Sinovak".

Odjeljenja za odbranu i spoljne poslove Filipina nisu odgovorila na zahtjeve za komentar o priznanju američke vojske da je vodila propagandu.

Novinska agencija identifikovala je stotinu lažnih naloga na X, koji su se poklapali sa opisima bivših američkih vojnih zvaničnika koji su upoznati sa operacijom na Filipinima.

Kada je Rojters upitao X o nalozima, kompanija je uklonila profile nakon što je "nezavisno utvrdila da su dio koordinisane 'bot' kampanje". 

Upitan o nalozima na društvenim mrežama i ko je njima upravljao, Nguijen nije htio da odgovori.

Filipini i zemlje Centralne Azije, Bliskog istoka jugoistočne Azije u velikoj meri su se oslanjale na kineski Sinovak tokom pandemije.

Među zemljama jugoistočne Azije, Filipini su bili među najtežim koje su pogođene korona virusom. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije do 2024. godine od posljedica zaraze korona virusom preminulo je skoro 67.000 Filipinaca, a broj zaraženih je dostigao više od četiri miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana