Amerikanci okom, Izraelci skokom: Ne planiramo okupaciju Gaze

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

Izraelski poslijeratni plan nije "stalna okupacija" Gaze, saopštio je Mark Regev, savjetnik premijera Benjamina Netanjahua.

On je u izjavi za CNN rekao da Izrael razmatra nešto "fleksibilniju" varijantu, koja bi omogućila ulazak i izlazak po potrebi u enklavu, da bi se rješavale bezbjednosne situacije i da se ne govori o eventualnoj stalnoj okupaciji Pojasa Gaze.

Na pitanje da prokomentariše Netanjahuovu izjavu američkim medijima u ponedjeljak, da će Izrael imati "potpunu bezbjednosnu odgovornost" u Gazi na "neodređeni period" nakon završetka rata, Regev je rekao da treba praviti razliku između "bezbjednosnog prisustva i političke kontrole".

"Kada se ovo završi i pobijedimo Hamas, ključno je da ponovo ne bude oživjelog terorističkog elementa, oživjelog Hamasa. Nema smisla da ovo radimo i samo se vratimo na početak", rekao je Regev.

On je dodao da je potrebno da postoji izraelsko bezbjednosno prisustvo, ali da to ne znači da će Izrael ponovo da okupira Gazu, ili da će da upravlja enklavom.

"Naprotiv, mi smo zainteresovani za uspostavljanje novih okvira, gdje stanovnici Gaze mogu sami da organizuju svoju upravu, gdje će biti prisutna međunarodna podrška za obnovu Gaze.Nadamo se da ćemo moći da zaintresujemo zemlje, takođe i arapske države za rekonstrukciju demilitarizovane Gaze poslije Hamasa", naglasio je izraelski zvaničnik.

Podsjećamo, prethodno je portparol Stejt departmenta Vedant Patel saopštio da se SAD protive dugoročnoj izraelskoj okupaciji Pojasa Gaze te dodao da pomenuta zemlja ne podržava nikakvo prisilno preseljenje Palestinaca izvan Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana