Amerikanci iznenađeni: Zapanjujuća vitalnost ruske ekonomije

Srna
Foto: Ilustracija

Uprkos sankcijama, ruska ekonomija pokazala se mnogo stabilnijom nego što su zapadne vlade očekivale - navodi "Njujork tajms".

List ocjenjuje da se ruska ekonomija sve više strukturiše oko sukoba u Ukrajini.

"Njujork tajms" ističe da se ruska ekonomija, od kada je Moskva u februaru 2022. poslala trupe u Ukrajinu, "morala da prilagodi dramatičnim promjenama i da je to učinila zapanjujućom brzinom".

List napominje da je EU, koja je bila najveći trgovinski partner Rusije, brzo prekinula ekonomske odnose sa njom, uništivši uspostavljene lance snabdijevanja i lišivši Moskvu pouzdanog izvora prihoda iz inostranstva.

SAD su, istovremeno, iskoristile svoju finansijsku moć da zamrznu stotine milijardi dolara ruske imovine i da Moskvu odsjeku od globalnog finansijskog sistema.

"Sada, 19 mjeseci kasnije, Moskva je našla druge kupce za svoju naftu. Ubacivala je novac u privredu brzim tempom da bi finansirala svoju ratnu mašinu, obezbjeđujući posao za skoro sve raspoložive radnike i povećavajući plate.

Ukupna proizvodnja ove godine, prema procjenama ruske Centralne banke, mogla bi da poraste za dva odsto. I po ovom pokazatelju Rusija može da nadmaši ne samo EU, već možda i SAD" - ističe "Njujork tajms".

Rusija je naučila i kako da zaobiđe gornju granicu cijena za naftu od 60 dolara po barelu, koju su uvele zemlje G7.

U tekstu se navodi da je Vlada Ruske Federacije objavila da će skoro trećina potrošnje zemlje 2024. godine (otprilike 109 milijardi dolara) biti usmjerena na nacionalnu odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana