Amerikanac osuđen u Moskvi na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja droge

Tanjug
Foto: DNA.fr

MOSKVA - Sud okruga Hamovniki u Moskvi osudio je danas američkog državljanina Trevisa Lika na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina zbog proizvodnje i krijumčarenja droge, saopštile su vlasti RIA Novostima.

Kako su rekli, Liki, koji je uhapšen u junu prošle godine, izdržavaće kaznu u kaznenoj koloniji sa strogim mjerama bezbjednosti.

U sudskim dokumentima navodi se da je Liki optužen za proizvodnju i prodaju narkotika velikih razmjera, koje je izvršila grupa ljudi, kao i za protivzakonitu kupovinu, skladištenje, transport i proizvodnju droge radi prodaje. 

Njegova saučesnica, 24-godišnja stanovnica Moskve Veronika Grabančuk, takođe je dobila osam godina u koloniji opšteg režima.
  Kako je pojasnilo moskovsko tužilaštvo, Liki je od januara do juna 2023. godine drogu kupio od drugog saučesnika, protiv kojeg je krivični postupak izdvojen u poseban postupak. 

Spakovao je narkotike u pakete i predao Grabančukovoj da ih smjesti u skrovišta. Kao rezultat toga, optuženi su četiri puta pokušali da prodaju više od 40 grama mefedrona.

Osim toga, prema istražiteljima, jedan američki državljanin je kod kuće držao više od 1,6 grama ovog supstance, kao i tablete težine 0,54 grama koje sadrže MDMA. Sve ovo je oduzeto tokom operativnih aktivnosti.

Liki nije priznao krivicu, dok Grabančuk krivicu nije priznala u potpunosti.

Likijeva majka je, ubrzo pošto je uhapšen, ispričala američkim medijima da je njen sin u mladosti kratko služio u američkom ratnom vazduhoplovstvu, a poslednjih deset godina prvenstveno je živeo u Moskvi, sarađivao sa dva ruska rok benda i predavao engleski, prenosi RIA Novosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana