Amerika Ukrajini šalje oružje i opremu vrijedne 150 miliona dolara

Tanjug
Amerika Ukrajini šalje oružje i opremu vrijedne 150 miliona dolara

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke države izdvojile su za Ukrajinu značajan novi paket naoružanja i opreme za podršku ukrajinskoj vojsci, u vrijednosti 150 miliona dolara, saopštio je danas Stejt department.

Novi paket, obezbeđen na osnovu Predsjedničkog ovlašćenja za povlačenje, uključuje rakete za PVO sisteme “hok”, municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), artiljerijske metke od 155 milmetara i 105 milimetara, minobacačke metke 81 mm, rakete TOW, protivoklopne sisteme “džavelin” i AT-4, municiju i granate za malokalibarsko oružje i drugo naoružanje i opremu.

Ova podrška će takođe pomoći u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane od ruskih napada i jačanju ukrajinskih sposobnosti preko linija fronta, navodi Stejt department.

Ovo je sedmi paket bezbjednosne pomoći koji se upućuje Ukrajini ovlašćenjem predsjednika SAD od potpisivanja Dodatka o nacionalnoj bezbjednosti prije dva mjeseca. 

Stejt department je saopštio da će novu pomoć obezbijediti što je prije moguće kako bi se ojačala odbrana Ukrajine, njena teritorija i njen narod. 

-Kao što je predsjednik Bajden jasno rekao, Sjedinjene Države i međunarodna koalicija koju smo okupili nastaviće da stoje uz Ukrajinu - rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana