Amerika šalje moćni protivraketni sistem u Izrael

SRNA
Amerika šalje moćni protivraketni sistem u Izrael

VAŠINGTON - Američki sekretar za vojna pitanja Kristin Vormut rekla je da Sjedinjene Države odlukom da rasporede sistem protivvazdušne odbrane u Izraelu i angažuju oko 100 vojnika da njime upravljaju pokazuju svoju posvećenost bezbjednosti Izraela.

Pentagon je juče saopštio da će THAAD baterija biti raspoređena u Izrael kako bi pomogla "jačanju izraelske protivvazdušne odbrane nakon iranskih napada bez presedana na Izrael", prenosi Si-En-En.

Vormutova je odbila da kaže odakle će biti raspoređena baterija protivvazdušne odbrane koja ide u Izrael ili kada će stići.

"Mislim da bi trebalo da posmatramo ovo raspoređivanje THAAD-a kao ono što jeste, to je još jedna vidljiva izjava naše posvećenosti bezbjednosti Izraela u vezi sa sukobima sa Hamasom i Hezbolahom u Libanu", rekla je ona.

Vormutova i načelnik Generalštaba armije general Rendi Džordž komentarisali su sve veće zahtjeve za jedinicama protivvazdušne odbrane, koje su među nekim od najraspoređenijih u vojsci.

Prema riječima Vormutove, sistemi protivvazdušne odbrane su "najviše pod stresom".

Odbrambeni sistem THAAD je jedno od najmoćnijih protivraketnih oružja američke vojske, sposobno da presreće balističke rakete na dometima od 150 do 200 kilometara i sa gotovo savršenom stopom uspjeha tokom testiranja.

Koristeći kombinaciju naprednih radarskih sistema i presretača, THAAD je jedini američki odbrambeni protivraketni sistem koji može da uništi balističke rakete kratkog i srednjeg dometa unutar ili izvan atmosfere tokom njihove terminalne faze leta, navodi Si-En-En.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana