Amerika šalje dodatnu protivvazdušnu odbranu

GS
Foto: US Army

VAŠINGTON- SAD će poslati na Bliski istok sistem za odbranu na velikim visinama /THAAD/ i dodatne bataljone protivvazdušnog raketnog sistema "patriot", saopštio je Pentagon, kao odgovor na nedavne napade na američke trupe u regionu.

Amerika je u posljednjih nekoliko sedmica uputila značajne pomorske snage na Bliski istok, uključujući dva nosača aviona, brodove za podršku i oko 2.000 marinaca. 

Vašington je pojačao pripravnost zbog aktivnosti grupa koje podržava Iran dok regionalne tenzije rastu tokom rata između Izraela i Hamasa. 

Ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da šalje dodatne snage nakon detaljne diskusije sa predsjednikom Džozefom Bajdenom i u skladu sa naređenjima za pripremu raspoređivanja trupa, ali nije rekao o kojem broju vojnika je riječ. 

Pentagon je već stavio oko 2.000 vojnika u stanje povećane pripravnosti u slučaju da budu morali da budu raspoređeni na Bliskom istoku. 

"Ovi koraci će ojačati regionalne napore za odvraćanje, povećati zaštitu američkih snaga u regionu i pomoći će u odbrani Izraela", dodao je Ostin. 

Raspoređivanje snaga uslijedilo je dvije godine nakon što je Bajdenova administracija povukla sisteme protivvazdušne odbrane sa Bliskog istoka, ukazujući na smanjenje tenzija sa Iranom. /kraj/ml

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana