Amerika protiv Donalda Trampa, odbrana demokratije ili lov na vještice

Rts
Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp optužen je za pokušaj mešanja u izbore 2020. Ako bude proglašen krivim, preti mu višegodišnji zatvor, kažu pravnici. Tramp negira optužbe, zahvalan pristalicama, dok njegov tim sve karakteriše kao lov na vještice.

Sjedinjene Države protiv Donalda Trampa. Odjekuje optužnica, prva u američkoj istoriji, po kojoj je bivši predsjednik pokušao da uništi njen demokratski sistem. U četiri tačke, na 45 strana, Tramp je optužen da je sa saučesnicima kovao zavjeru kako bi poništio izborni poraz 2020. i podstrekavao pristalice na upad u Kongres 6. januara 2021.

“Napad na našu prestonicu bio je atak na sedište američke demokratije. Kao što je opisano u optužnici, podstaknut je lažima optuženog - usmjerenim na ometanje temeljnih funkcija Vlade Sjedinjenih Država“, ističe Džek Smit, specijalni tužilac.

Dok su se u Kongresu brojali glasovi, masa nezadovoljnih krenula je u Kapitol. Posle nereda, više od 1.000 njih suočilo se sa federalnim optužnicama. Na optužnicu za bivšeg predsjednika, Trampov tim odgovara - lov na vještice i pokušaj mešanja u predsjedničku trku 2024. Sam Tramp tvrdi - nevin sam. Specijalnog tužioca Smita naziva "poremećenim".

“Progon predsjednika Trampa i njegovih pristalica podseća na nacističku Nemačku 30-ih godina, bivši Sovjetski Savez i druge autoritarne, diktatorske režime“, tvrde iz Trampovog štaba.

“Sve što se desilo jeste da je predsjednik Tramp dobio pravne savjete eksperata koji su mu doslovno rekli, gospodine predsjedniče, ove države se žale, vi možete da pitate potpredsednika Pensa da pauzira glasanje 6. januara, da te države revidiraju, kako bismo mogli da konačno znamo ko je pobjedio“, navodi Džon Lauro, advokat bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Američki predsjednik Džozef Bajden snimljen je na odmoru, bez pristupa reportera. Dok predsedavajući Kongresa Kevin Mekarti, senatori i drugi republikanski zvaničnici u optužnici vide namjeru da se odvuče pažnja od njihovog pokušaja da pokrenu zakonodavni proces protiv Bajdena i da se spreči nominacija Trampa za predsjedničke izbore slijedeće godine.

Trampov konkurent i bivši potpredsjednik Pens, direktno uključen u sporne događaje, obrušio se na Trampa. A guverner Floride Ron de Santis poručuje - da on dođe na vlast, to bi bilo nemoguće.

Ali, Tramp po anketama ima 54 odsto podrške republikanaca. Čak i osuđujuća presuda, kako se ocenjuje, ne bi ga spriječila na putu do kandidature. Polarizacija američkog društva, tumači se, dodatno je produbljena.

To je zadatak za specijalnog tužioca Džeka Smita - neustrašivog, po opisu kolega. Smitova tridesetogodišnja tužilačka karijera, bilježi i osuđujuću presudu protiv Saljiha Mustafe. Bivšeg komandanta tzv. OVK, za ratne zločine nad albanskim civilima.

Optužnica protiv bivšeg američkog predsjednika, vrlo je pedantna, ocenjuje profesorka prava iz Njujorka. I ne može biti ozbiljnija, jer zadire, kako kaže, u srce američke demokratije.

“Optužnica sugeriše da Tramp nije prosto lagao o izbornoj prevari, nego da je koristio te laži kako bi preokrenuo volju birača i time ishod legalnih izbora. Optužnica do detalja opisuje kako je Tramp zapravo bio svestan da je reč o laži, ali je sistematično sa saučesnicima pokušavao da tu laž sprovede u delo“, napominje prof. Šeril Bejder sa Univerziteta Fordam.

Tramp se suočava i sa optužnicama o isplatama novca porno-zvijezdi u zamjenu za ćutanje i falsifikovanju poslovnih zapisa. Ali i da je, pošto je napustio Bijelu kuću, zadržao strogo poverljive vladine dokumente na svom imanju Mar-e-Lago. Poslije posljednje i najozbiljnije, bivšem američkom predsjedniku naloženo je da se u četvrtak pojavi pred federalnim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana