Amerika pravi futuristički vojni avion: Ne treba mu pista

Agencije
Amerika pravi futuristički vojni avion: Ne treba mu pista

VAŠINGTON - Američka Agencija za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) ima novi program istraživanja, čiji je cilj da se naprave avioni nove generacije.

Ovaj program zove se Speed and Runvay Independent Technologies (SPRINT), a trebalo bi da dizajn naglasi karakteristike radarske nevidljivosti, i to uz pomoć tehnologije propelera u krilu (FIW) za ona mjesta gdje ne postoji pristup pistama.

Cilj je da se razvije brzi avion koji ne zavisi od piste, a ovaj zadatak povjeren je kompaniji Aurora Flajt Sciences. Veći od dva prototipa koristi FIW tehnologiju, a demonstracijska letelica napravljena je tako da bude bez posade.

Ovaj avion ima raspon krila od 13,7 metara i nosivost od 454 kilograma uz tri FIW propelera. Zahvaljujući pogonskom sistemu, može da postigne brzinu od 833 km/h, što bi trebalo da poboljša fleksibilnost američke vojske u ratnom okruženju.

"Ovaj program nudi priliku da se vojnicima isporuči sposobnost koja mijenja igru na bojnom polju. Velike brzine i nevidljivi prevoz, nezavisan od piste, mogli bi da pomognu u tome da vojska bude još sigurnija i efikasnija u izazovnom okruženju", rekao je Majk Kajmona iz kompanije Aurora Flajt Sciences (podružnica kompanije Boing).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana