Amerika osuđuje paljenje Kurana

SRNA
Amerika osuđuje paljenje Kurana

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države /SAD/ osuđuju paljenje Kurana ispred džamije u Švedskoj i ističu da izdavanje dozvole za demonstracije predstavlja podršku slobodi izražavanja, ali ne i samim protestima.

VAŠINGTON, 29. JUNA /SRNA-Rojters/ - Sjedinjene Američke Države /SAD/ osuđuju paljenje Kurana ispred džamije u Švedskoj i ističu da izdavanje dozvole za demonstracije predstavlja podršku slobodi izražavanja, ali ne i samim protestima.

Portparol Stejt departmenta Met Miler rekao je da Vašington smatra da su demonstracije stvorile atmosferu straha koja ograničava muslimane u slobodnom ispovijedanju vjere.

"Mi to osuđujemo. Vjerujemo da su demonstracije stvorile okruženje straha koje će uticati na to da muslimani i pripadnici drugih vjerskih manjinskih grupa slobodno ispovijedaju svoju vjeru ili uvjerenja u Švedskoj. Vjerujemo da izdavanje dozvole za ove demonstracije podržava slobodu izražavanja, ali ne predstavlja podršku samim protestima", rekao je Miler.

On nije želio da kaže da li će demonstracije i njihove posljedice uticati na odnose Turske i Švedske, a samim tim i na njenu kandidaturu za NATO, ali je ponovio stav Vašingtona da je ta nordijska zemlja spremna da se pridruži Alijansi.

"Vrijeme je da se pređe na puno pristupanje Švedske NATO", rekao je Miler.

Jedan muškarac je pocijepao i zapalio Kuran ispred centralne džamije u Stokholmu, prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama, što je razbjesnilo Tursku, čija je podrška potrebna Švedskoj za ulazak u NATO.

Švedska policija je odobrila održavanje protesta protiv Kurana, ali je nakon paljenja optužila muškarca koji je to učinio za agitaciju protiv etničke ili nacionalne grupe.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan osudio je Švedsku zbog spaljivanja Kurana u Stokholmu i rekao da Turska nikada neće pokleknuti pred politikom provokacija ili prijetnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana