Amerika ima ozbiljne razloge da smanji finansiranje Kijeva

Srna
Foto: Reuters

List "Militeri voč" navodi da su neuspjeh velike ukrajinske ofanzive, ogromna korupcija u Ukrajini i povećanje američkog duga glavni faktori zbog kog Vašington sve teže odobrava pomoć za Kijev.

Značajna stopa po kojoj je administracija Džozefa Bajdena akumulirala dug u 2023. godini dovela je do toga da je plaćanje kamata za opsluživanje potrošnje američke vlade skuplje za saveznu vladu od cjelokupnog budžeta Pentagona.

Stopu akumulacije američkog duga Republikanska stranka kritikovala je kao - potpuno neodrživu.

Finansiranje Ukrajine postalo je još teže kada su se SAD od oktobra posvetile vojnim operacijama na Bliskom istoku.

Nemogućnost podizanja nivoa potrošnje za odbranu iznad onoga koji je bio 2022. godine primorala je Pentagon da napravi značajne rezove na drugim mjestima.

Sve nesigurnija finansijska pozicija Amerike značajno je doprinijela mogućnosti da Ukrajina bude "odsječena" od finansiranja, što može značiti kolaps ne samo njenih vojnih operacija, već i osnovnih državnih usluga, budući da su sopstveni prihodi Kijeva zanemarljivi.

Sve više ukrajinskih jedinica na liniji fronta prijavljuje velike nedostatke opreme koji ometaju njihove operacije, što je u kombinaciji sa ekstremnim žrtvama, koje se mjere u stotinama hiljada, dovelo do toga da vojna predviđanja za Ukrajinu postanu sve sumornije - zaključuje "Militeri voč".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana