Amerika bi mogla da isprazni sopstvene magacine

Srna
Amerika bi mogla da isprazni sopstvene magacine

BIJELjINA- Pol Krejg Roberts, nekadašnji službenik Bijele kuće za vrijeme administracije Ronalda Regana, procjenjuje da su zemlje NATO-a, snabdijevajući Kijev oružjem, toliko iscrpile sopstvene arsenale da bi ruska vojska, hipotetički, mogla lako da zauzme i zadrži cijelu Evropu.

"Ako svo naoružanje koje je obećano Vladimiru Zelenskom realno bude isporučeno, borbena efikasnost NATO-a i SAD biće na nuli. Sa izuzetkom Ukrajine, u kojoj će se to oružje nalaziti.

Rusija bi mogla jednostavno da pregazi baltičke države i Finsku ostavljene bez oružja, pa da preko Njemačke dođe do Francuske, a odatle i do Srbije. Tako bi okružila istočnu Evropu i odsjekla je od zapadne" - smatra on.

On vjeruje da Moskva neće preduzeti takav korak, jer bi vodio neizbježnom ratu sa NATO-om, a onda bi SAD morale da iskoriste svoj posljednji adut – nuklearno oružje.

Prenoseći ove ocjene, uticajni list "Vol strit žurnal" ističe da ukrajinska armija troši artiljerijske granate dobijene od Zapada otprilike dvostruko brže nego što ih proizvode SAD i saveznici.

Ovom brzinom, Kijev će smanjiti američke i evropske rezerve na kritičan nivo tokom ljeta ili najkasnije na jesen - ocjenjuje list.

Istovremeno, Rusija će početi da povećava proizvodnju naoružanja. Doduše, i SAD i Evropa ulažu u nove proizvodne linije, ali je malo vjerovatno da će to donijeti veće promjene prije naredne godine, pa je moguć opasan jaz između vatrene moći Rusije i Ukrajine u drugoj polovini 2023 - smatra list.

I visoki američki oficir Brent Istvud navodi da su zalihe municije koju SAD mogu donirati Oružanim snagama Ukrajine - na izmaku.

"Prema novom izvještaju Centra za strateške i međunarodne studije, Ukrajina velikom brzinom troši municiju za haubice kalibra 155 milimetara. To je alarmantno za Oružane snage SAD, jer je malo vjerovatno da će zalihe biti obnovljene u roku od pet godina" - objašnjava Istvud.

On naglašava da nisu problem samo artiljerijske granate i napominje da za proizvodnju potrebnog broja projektila "džavelin" i "stinger" može biti potrebno šest do osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana