Američki senator proglašen krivim za korupciju

GS
Američki senator proglašen krivim za korupciju

Demokratski senator Bob Menendez proglašen je krivim po optužbama za korupciju, u postupku koji se protiv njega vodio pred sudom na Menhetnu, čime je kompletiran pad nekada moćnog političara iz Nju Džerzija.

Porota je većala više od 12 sati, poslije suđenja koje je trajalo devet nedelja, prenosi Glas Amerike.

Menendez, koji ima 70 godina, izjasnio se da nije kriv po 16 tačaka optužnice među kojima su primanje mita, djelovanje u svojstvu stranog agenta i opstrukcija pravde.

Okružni sudija Sidni Stajn najavio da će kazna Menendezu biti izrečena 29. oktobra, prije izbora 5. novembra na kojima se kandiduje kao nezavisni kandidat za mjesto u Senatu.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer pozvao je Menendeza da podnese ostavku.

Suđenje senatoru je bilo fokusirano na, kako su to tužioci naveli, šeme primanja mita, u kojima su senator i njegova supruga Nadin Menendez dobili stotine hiljada dolara u kešu, zlatne poluge i otplatu kredita za kuću od biznismena koji su zauzvrat tražili njegovu pomoć.

Menendez je zauzvrat pomogao da se milijarde dolara američke pomoći sliju u Egipat, gde je jedan od tih biznismen Vael Hana bio povezan sa tamošnjom vladom.

Menendez je takođe bio optužen da je pokušavao da utiče na istrage o dvojici drugih biznismena - Freda Daibesa i Hozea Uribea. Hana i Daibes su saoptuženi na suđenju Menendezu, dok je Uribe priznao krivicu i pristao da svjedoči protiv senatora.

Menendez je i ranije bio optužen za korupciju, ali je taj slučaj zaključen kada je 2017. vraćen na ponovno suđenje u Nju Džerziju.

Senator je podnio ostavku na mjestu predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove kada je optužen u septembru 2023. godine, ali se do sada opirao pozivima da podnese ostavku na svoje mjesto u Senatu.

Tokom suđenja, porotnicima su date na uvid i zlatne poluge koje je policija zaplijenila u kući Boba Menendeza u Nju Džerziju u kojoj je živio sa suprugom. Agenti su takođe pronašli i više od 480.000 dolara u kešu, a dio novca se nalazio po džepovima u senatorovim jaknama i odijelima.

 

Odbrana je tvrdila da je zastupanje biznismena bila jedna od redovnih senatorovih aktivnosti, te da je za sve kriva njegova supruga. Menendezovi advokati su rekli da su zlatne poluge pronađene u njenom ormaru, kao i da je par živeo odvojeno i da je Nadin krila finansije od svog supruga.

Senator je, kako tvrdi odbrana, često podizao keš iz banke i držao ga u kući, a njegova starija sestra je svjedočila da je tu naviku pokupio od roditelja, koji su pobjegli sa Kube i novac čuvali u zidnom satu.

Suđenje Nadin Menendez se odvija odvojeno i zakazano je za kasniji datum. Ona se nije pojavljivala na suđenju suprugu pošto joj je dijagnostikovan rak dojke.

Menendez je bio dio vašingtonske politike više od 30 godina. Od 2006. godine predstavlja Nju Džerzi u Senatu, a prethodno je bio u Predstavničkom domu Kongresa 13 godina. Prije toga je bio u državnoj skupštini Nju Džerzija i gradonačelnik.

Prije nego što je optužen, Menendez je bio na čelu moćnog Odbora za spoljne poslove u Senatu, ali i bio je važan saveznik predsjednika Džoa Bajdena u pokušaju da povrati uticaj SAD u međunarodnoj zajednici, obezbijedi podršku Ukrajini i zastupa politiku prema Kini.

Tužilaštvo tvrdi da je biznismen Hana dao Nadin Menendez "lažni posao" i plaćao joj 10.000 dolara mjesečno, a da je Bob Menendez zauzvrat pritiskao Sekretarijat za poljoprivredu da prestane da istražuje monopol koji je Egipat dao Haninoj kompaniji da seritifikuje halal meso za izvoz.

Senator je takođe optužen da je pokušavao da pritisne policiju i pravosudne organe da ne istražuju poslovanje Daibesa, građevinskog investitora, i Uribea, brokera za osiguranje – koji je svjedočio da je Menendezovoj supruzi kupio automobil marke Mercedes vredan 60.000 dolara u zamjenu za senatorovu pomoć.

Odbrana insistira da tužilaštvo nije dokazalo da su zlatne poluge i keš pronađeni u senatorovoj kući rezultat podmićivanja, prenosi Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana