Američki "leteći superkompjuter" omanuo zbog Rusa: "Ovako nešto do sada nismo vidjeli"

G.S.
Američki "leteći superkompjuter" omanuo zbog Rusa: "Ovako nešto do sada nismo vidjeli"

Dok se Rusija oslanja isključivo na svoje obavještajne sposobnosti izvan vizuelnog dometa u velikom opsegu, Ukrajina se oslanja na podršku SAD i NATO.

Zanimljivu priču ispričao je pukovnik američkog vazduhoplovstva stacioniran u Njemačkoj. Kreg Andrle je komandant 388. borbenog krila i govorio je za medije skoro godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu.

On je objasnio da su sa njegovim F-35 vršili izviđačke misije. Prikupljanje podataka je ključna uloga u ratu, kaže pukovnik, podsjećajući da nikada nije "prešao granicu" odnosni ušao u vazdušni prostor Ukrajine.

Pukovnik Andrle kaže da su se on i njegova prikrivenost odlično pokazali u zadatku prikupljanja podataka. Ovo je jedna od glavnih funkcija aviona. Mnogi laici vjeruju da je F-35 dizajniran za borbu.

 Međutim, dizajniran je da dobija bitke bez ulaska u njih. "Leteći superkompjuter" obezbjeđuje informacije koje daju prednost djelu koji sa njim radi u vazduhu. Rat se mijenja, a brojnost vojske na terenu više nije toliko važna kao ispravna geolokacija neprijatelja i njihovih sistema.

Pukovnik je prepričao jedan od svojih neuspjeha, ako se tako može nazvati slijedeći incident. Vojna obijaveštajna služba ga je obavijestila u kom se području nalazi sistem protivvazdušne odbrane ruske vojske, model S-300PMU-1.

Pukovnik je rekao da uprkos dostavljenim podacima, on i njegova letjelica nisu identifikovali S-300PMU-1 kao takvog. Prema ekspertskom mišljenju pukovnika, njegov F-35 nije identifikovao S-300PMU-1 kao takav jer je ruska PVO djelovala u "režimu ratne rezerve".

"Ovo je režim kakav ranije nismo vidjeli", rekao je pukovnik, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana