Američki Kongres nakon 15 krugova glasanja napokon dobio predsjedavajućeg

Tanjug
Američki Kongres nakon 15 krugova glasanja napokon dobio predsjedavajućeg

VAŠINGTON - Republikanac Kevin Makarti izabran je sa 216 glasova za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa nakon višednevnih pregovora i 15 rundi glasanja, što je omogućilo početak rada donjeg doma američkog Kongresa.

Republikanci su ranije pristali da nominuju Makartija, ali je put do funkcije predsjedavajućeg bio neizvjestan i dugotrajan jer je grupa konzervativnih republikanaca odbijala da glasa za njega, prenosi CNN.

Demokrate su glasale za svog kandidata, lidera manjine Hakima Džefrisa, koji je osvojio 212 glasova.

Republikanci imaju tjesnu većinu u Predstavničkom domu od 222 poslanika, dok demokrate imaju 213.

Haotični proces izbora predsjedavajućeg, koji je počeo u utorak u podne, bio je najduži posljednje 164 godine.

Tokom prethodnog 14. kruga glasanja, u petak kasno uveče, Mekarti je dobio samo jedan glas manje od broja potrebnog za pobjedu, ali je mala grupa ekstremno desnih republikanaca i dalje odbijala da ga podrži uprkos tome što im je republikanski lider obećao niz ustupaka.

Predstavnički dom nije mogao da počne sa radom bez predsjedavajućeg, niti su zastupnici mogli da polože zakletvu.

Neki republikanci su u petak napustili salu, nakon što je jedan od najžešćih Mekartijevih protivnika kritikovao lidera republikanske većine.

-Ne možemo Mekartiju da povjerimo vlast - rekao je ultrakonzervativni republikanski kongresmen sa Floride Met Gaec, dok su njegove kolege napuštale salu u znak protesta.

Kevin Makarti položio je jutros zakletvu kao predsjedavajući Predstavničkog doma 118. saziva američkog Kongresa.

U svom prvom govoru kao predsjedavajući poručio je da novi Predstavnički dom želi da SAD pobijede u ekonomskoj utakmici sa Kinom.

-Pozabavićemo se američkim dugoročnim izazovima - državnim dugovanjima i usponom kineske komunističke partije. Oformićemo dvopartijski odbor za Kinu koji će istražiti kako da vratimo stotine hiljada radnih mjesta koja su se prelila u Kinu, a onda ćemo pobijediti u ovom ekonomskom takmičenju - poručio je Makarti.

Ostali članovi Predstavničkog doma Kongresa su takođe položili zakletve čime je otvoren put za glasanje o paketu internih propisa, koje bi, prema saznanjima CNN trebalo da bude održano u ponedjeljak.

-Kao predsedavajući Predstavničkog doma moja vrhovna odgovornost je prema našoj zemlji - rekao je Makarti i negirao da je poslaniku Metu Gecu, ultra-konzervativnom republikancu, ponuđeno da predsjedava podkomitetom u zamenu za podršku Makartijevoj pobedi.

-Nikome ništa nije obećano - rekao je Makarti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana