Američki komičar otet zbog otkupnine pa nasmrt izboden

GS
Američki komičar otet zbog otkupnine pa nasmrt izboden

Tijelo američkog aktiviste i komičara pronađeno je u jaruzi sa više od deset uboda nožem nakon što je navodno kidnapovan i držan radi otkupa u Kolumbiji, javlja Fox News.

Tou Ger Siong (50), iz Vudberija u Minesoti, bio je u Kolumbiji na odmoru i sreo se sa ženom sa kojom se povezao na društvenim mrežama kada ga je otela grupa muškaraca.

Siong, koji je rođen u Laosu i proveo četiri godine djetinjstva u izbjegličkom kampu na Tajlandu, pozvao je prijatelja u Kolumbiji oko 19 časova. U nedjelju je rekao da muškarci traže 2.000 dolara (8 miliona kolumbijskih pezosa) u gotovini za njegovo oslobađanje, navodi lokalni list "El Colombiano".

Takođe je svom prijatelju rekao da je držan na nišanu.

Sumnjiva žena

U međuvremenu, dok je bio zatočen, policija je rekla da je žena upala u njegov stan oko 16.40 časova, ali dok je policija stigla na lice mjesta uspjela je da pobjegne. Nejasno je da li je to bila ista žena sa kojom je ranije sreo.

Ali, prije nego što je bilo moguće plaćanje otkupnine, Siongovo tijelo je pronađeno u jednoj jaruzi u La Korkovadi, sjeverozapadno od Medeljina, sa višestrukim ubodnim ranama i povredama od tupih udaraca, navodi "El Colombiano".

Takođe je imao modrice izazvane očiglednim padom sa više od 20 metara. Policija je saopštila da istražuje da li je grupa odlučila da ubije Sionga jer je možda pokušao da pobjegne iz zatočeništva.

Eh Sjong, Touov stariji brat, podijelio je neke detalje o brutalnoj smrti svog brata sa "Fox 9", rekavši da je pretrpio "udarac tupim predmetom u glavu" i da su ga otmičari "bacili preko mosta".

Uhapšena jedna osoba

Njegov brat je rekao da je policija uhvatila jednog od navodnih kidnapera.

"Imamo puno povjerenje u kolumbijsku policiju da će pronaći ljude koji su mu ovo uradili i izvesti ih pred lice pravde", rekao je Eh Sjong.

"Umjesto da tugujemo zbog gubitka njegovog života, želimo da proslavimo ono što je uradio i šta je mogao da uradi da pomogne zajednici da napreduje."

Porodica i prijatelji Tou Ger Sionga rekli su da je on život i duša zabave i da je strastven u pogledu pozitivnih promjena u društvu.

Diplomac političkih nauka Karlton koledža posvetio je svoj život premošćavanju kultura i govoru za one bez glasa, rekla je njegova porodica.

"On bi se vozio odavde do Viskonsina, do Milvokija, do Medisona da bi pomogao ljudima o svom trošku", rekao je Eh Siong.

"On je radio takve stvari."

Porodica pokreće fondaciju

Njegova porodica je sada u procesu stvaranja fondacije u njegovo ime, preko koje se nadaju da će ponuditi stipendije i pomoć onima kojima je potrebna, prenosi Telegraf.

Tou Ger Siong je porijeklom iz Hmonga, domorodačke grupe iz istočne i jugoistočne Azije. U Kini, narod Hmong je klasifikovan kao podgrupa naroda Miao.

Prema internet stranici komičara, njegov otac je služio u CIA i njegova porodica je morala da pobjegne iz Laosa nakon komunističkog preuzimanja vlasti 1975. Bio je komičar, zabavljač, motivacioni govornik i edukator. Prihvatio je kulturu Hmonga tako što je svoju publiku obrazovao o svom porijeklu i pomogao je u osnivanju grupa kao što su Akcija zajednice protiv rasizma i Američko partnerstvo Hmong. Na njegovom sajtu se navodi da je oženjen.

On je 2019. godine imenovan za člana Buš fondacije. Na sajtu fondacije stoji da je "pojačao glasove svoje zajednice i služio kao snaga za promjene".

Senatorka Ejmi Klobučar objavila je izjavu povodom smrti Tou Gera Sionga.

"Ovo je srceparajuća tragedija. Tou Ger je bio nevjerovatna osoba koja je stalno radila na podizanju svoje zajednice. Moja kancelarija je u kontaktu sa Tou Gerovom porodicom dok rade na tome da njegovo tijelo vrate u Minesotu", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana