Američke snage mogle bi da uđu u rat

Srna
Američke snage mogle bi da uđu u rat

BIJELjINA - Američke snage mogle bi direktno da se umiješaju u ukrajinsku krizu u slučaju neuspjeha Oružanih snaga Ukrajine, tvrdi američki novinar Sejmur Herš, uz napomenu da zna mnogo više detalja o američkoj diverziji na "Sjevernom toku 1 i 2", ali da ne može sada da ih iznese.

Na sastanku američke nevladine organizacije "Komitet za republiku", Herš je ocijenio da se situacija u Ukrajini za SAD može odvijati po scenariju vijetnamske kampanje, pošto, uprkos isporukama oružja, snage kijevskog režima, možda, neće izdržati protiv Rusa.

"Kažu mi da će igra biti ovakva: ovo je NATO, podržavamo NATO u ofanzivnim operacijama protiv Rusa što neće zavarati svet, neće nas... Mi smo oni koji su u ratu sa Rusima.

Ali zašto bismo to radili?", upitao je Herš, dobitnik Pulicera, koji je u tekstu o diverziji na gasovodu "Sjeverni tok" optužio američku i norvešku administraciju da su zajednički izvele tu akciju.

Herš podsjeća na iskustvo bitke kod Staljingrada, kada je sovjetska armija uspjela da preokrene tok bitke.

"Zar, zaista, želimo da se petljamo sa ovim momcima? Mislim da ne. Nismo spremni", navodi on. Herš vjeruje da se Amerikanci, vjerovatno, samo zavaravaju u vezi onoga što se u Ukrajini dešava.

Istovremeno, naglašava on, Rusija u Ukrajini još nije ni upotrijebila svoje "glavne snage", prenose agencije.

Herš je, govoreći o prijetnji direktnog sukoba između SAD i Rusije na osnovu planova Vašingtona, posebno izdvojio formacije 82. i 101. vazdušno-desantne divizije američkih kopnenih snaga koje su raspoređene u Evropi.

"Ponekad pomislim da je predsjednik SAD Džozef Bajden izgubio svoju obavještajnu zajednicu", kaže Herš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana