Američke demokrate zabrinute zbog kandidature Kenedija Mlađeg

Tanjug
Američke demokrate zabrinute zbog kandidature Kenedija Mlađeg

VAŠINGTON - Američke demokrate sa najvećim podozrenjem gledaju na kandidaturu Roberta Kenedija Mlađeg na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Prema pisanju američkog portala „Hil“, establišment Demokratske stranke je zabrinut i zbog kandidata trećih partija koji imaju potencijala da utiču na krajnji rezultat izbora. 

Razlog za to je činjenica da je Džo Bajden na prethodnim izborima pobijedio Donalda Trampa u veoma tesnoj trci. 

„Iako je Bajden prikupio sedam miliona glasova više od tadašnjeg predsjednika Trampa, broj elektorskih glasova bi bio izjednačen da su Džordžija, Arizona i Viskonsin pripale drugoj strani. Bajden je u svakoj od tih saveznih država pobijedio sa razlikom manjom od jednog procenta“, navodi se u tekstu. 

Kenedi Mlađi, kao kandidat ispred Demokratske stranke, izaziva zabrinutost, jer je njegova kandidatura dobila više pažnje nego što su mnoge demokrate to očekivale. 

Nervozu izaziva i činjenica da je nekadašnji glavni Trampov strateg Stiv Benon u velikoj mjeri naklonjen Kenediju, dok je dugogodišnji saveznik bivšeg predsjednika Rodžer Stoun čak izneo ideju da bi Tramp trebalo da uzme Kenedija za svog potpredsjednika. 

Kenedi je odbio da obeća da će podržati Bajdena na izborima ukoliko on bude bio kandidat demokrata, a prošle nedelje je Trampa nazvao „vjerovatno najuspešnijim debaterom u ovoj zemlji još od debata između Linkolna i Daglasa“. 

Sve to su razlozi zbog kojih su demokrate zabrinute. 

„Ne znam šta se tamo dešava. Jedno vrijeme sam Kenedija video kao pravog šampiona u zaštiti životne sredine. Međutim, sada njegovu kandidaturu podržava gomila desničarskih tipova koji izgleda koriste Kenedija kao sredstvo za podrivanje Bajdenove kandidature. Razočaran sam njegovom kandidaturom i neredom koji pravi“, kaže demokratski strateg Mark Longabo. 

Iz tima gospodina Kenedija su saopštili da „slabost ili nepopularnost kandidata ne zavisi od izazivača“. 

„Predsjednik Bajden bi trebalo da se fokusira na unapređenje svojih šansi za reizbor tako što će se založiti za tradicionalne demokratske vrednosti: mir, građanske slobode i 'čistu vladu'. Tada ne bi imao ozbiljnu konkurenciju“, izjavio je portparol gospodina Kenedija. 

Gospodin Kenedi je sin pokojnog senatora Roberta Kenedija i nećak pokojnog predsjednika Džona Kenedija. 

U međuvremenu, demokrate su zabrinute zbog predsjedničke kandidature levičarskog akademika i pisca Kornela Vesta ispred Zelene stranke, kao i mogućnosti da grupa „No Labels“ izađe na izbore sa svojim kandidatom. 

Demokratski strateg Dejvid Akselrod, poznat po ključnoj ulozi u trijumfu Baraka Obame, je nedavno na Tviteru napisao da je 2016. godine Zelena stranka „imala veliki uticaj na preokret na izborima u korist Donalda Trampa“. 

„Sada, sa Kornelom Vestom kao njihovim kandidatom, postoji velika vjerovatnoća da se to ponovi“, dodao je Akselrod. 

Kornel Vest je odgovorio da se „svaka kritika aktuelnog predsjednika tumači kao podrška republikancima“. 

„Šta onda treba da radimo? Da ćutimo o patnjama Palestinaca, posredničkom ratu u Rusiji i potrebama siromašnog i radnog naroda? Ne. Moramo na neki način da izrazimo svoj stav, a čim to uradimo, optuženi smo da podržavamo Trampa. To je besmisleno“, rekao je Vest. 

Predsjednički izbori u SAD će se održati u novembru 2024. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana